vrijdag 17 juli 2009

investeer eens 15 minuten


Gisteravond heb ik wat zitten Googelen naar Herman Wijffels. Hij is een oud bankier, maar wel iemand met hele moderne ideeen. Hij is ook jaren voorzitter geweest van de SER. Op YouTube heb ik zijn afscheidsrede (2006!!) gezien. Als je wilt begrijpen wat in de komende eeuw belangrijk gaat worden zou ik even een kwartiertje vrijmaken om hier naar te kijken. (geluid- en beeldkwaliteit zijn erg matig helaas)

Waar hij het over heeft is groei van mensen, is rekening houden met elkaar maar ook met je omgeving, hij heeft het over geluk in plaats van veel geld verdienen, over nieuwe waarden, over de 20ste en 21ste eeuw, over differentieren in plaats van alles uniform maken. Wat mij heeft getroffen is dat juist een man als Wijffels, hij wordt ook wel de onderkoning van Nederland genoemd, met deze visie rondloopt. In mijn ogen echt een bestuurder uit de 20ste eeuw. Maar wel een die oude ideeen los durft te laten, zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Voor mij is hij de eerste topbestuurder van de 21ste eeuw.

In een ander interview heb ik gehoord dat hij vroeger ook anders dacht, industrieel, mechanisch. Maar dat hij met die manier van denken en kijken de problemen niet meer kon oplossen. Hij hanteert de 'omkeertheorie'. Probeer eens vanuit een volledig ander perspectief naar de wereld te kijken. Train jezelf daarin, geef jezelf de ruimte om dat te doen. Vind jezelf opnieuw uit. Door zaken vanuit een duurzaamheidsperspectief te bekijken is hij tot de conclusie gekomen dat we anders in de wereld moeten staan. Dat we gebruikt en gevormd worden door het systeem dat we zelf hebben gemaakt. Hij eindigt met het advies om te luisteren naar je diepste ik en dat je jezelf niet moet laten vormen door het systeem. Een visie waar ik mij honderd procent in kan vinden.

1 opmerking: