zaterdag 3 oktober 2009

"Als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren."

Komt een consultant binnen en na 10 minuten ben ik compleet de draad kwijt. Herkent u dat? Wat bezielt deze mensen toch om een taal te gebruiken waardoor je 80 procent van de mensen direct kwijt bent. En dan vervolgens een rapport schrijven om uit te leggen wat hij nou eigenlijk gezegd heeft. "Want we moeten het toch wel kunnen communiceren aan de organisatie". Wat een onzin is dit toch. Spreek toch normale taal!!

Een paar weken geleden zag ik een topvoetbalcoach. Hij vertelde over teambuilding. Uiteraard deed hij dat op een bevlogen wijze en met een taal die iedereen begrijpt. Er zat een organisatie-adviseur in de zaal met een vraag. "geachte heer X", zei hij "welke interventie heeft u toegepast in de onderhavige case". De coach was even van zijn stuk gebracht, omdat hij niet dagelijks in termen als interventies denkt. "Nou" zei de coach, "ik heb wel even een goed gesprek gehad met die jongen". Kijk, dat is taal die iedereen begrijpt.

Waarom proberen we (consultants) alles toch zo belangrijk te maken. Waarom gebruiken we een taal die door normale mensen in bedrijven niet te volgen is. Is het een teken van wijsheid? Ik vind het getuigen van kracht wanneer mensen de essentie van een probleem kunnen terugbrengen tot iets heel simpels.

De grote meester in het terugbrengen van complexe situaties naar 1 zin is natuurlijk Johan Cruijff. Hier zijn een paar van zijn uitspraken: "

" Voetbal is simpel. Het is echter moeilijk om simpel te voetballen",

of

"Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen maar in weze bepaalt de bal de snelheid van het spel.",

Daar zit wel de kern van het probleem. Mensen die de materie niet begrijpen blijven maar praten over niks. Mensen die het echt begrijpen kunnen complexe materie heel eenvoudig uitleggen. Op zo een manier dat iedereen het begrijpt.

Dus wanneer er iemand bij je binnenloopt en na 10 minuten ben je de draad kwijt, doe jezelf en die man een lol. Geef hem een hand en neem snel afscheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten