dinsdag 16 juni 2009

het nieuwe werken


De term 'het nieuwe werken' is een paar jaar geleden geclaimed door Microsoft. Handig gedaan, iedereen heeft het er over. Ik heb dan ook veel respect voor Theo Rinsema en zijn team hoe zij dit in de markt hebben gezet. Maar de vraag is natuurlijk: "is het wel nieuw werken", of waren we even kwijt wat werken ook al weer was.

Het is mijn overtuiging dat het nieuwe werken niets anders is dan dat je alles wat je in processen kunt stoppen dat vooral doet en dat je tijd vrij maakt om je met elkaar te storten op unieke situaties die niet met het proces opgelost kunnen worden. En het oplossen van unieke situaties doe je op een niet-industriele wijze. Ofwel, met vertrouwen, samenwerken, overal, altijd, met elkaar.

Je zou kunnen zeggen zoals we vroeger, voor de industriele revolutie, samenwerkten. We zijn het alleen een beetje kwijtgeraakt door de grote fabrieken en kantoren die we vanaf 1880 zijn gaan bouwen. We zijn gaan denken dat dat werken was. Maar dat was meer 'onderdeel zijn van een proces'. Nu gaan we langzaamaan weer terug naar waar mensen goed in zijn: unieke problemen oplossen. De rest laten we door machines (processen) oplossen.

Microsoft noemt het "het nieuwe werken", wij noemen het work21. e-office is sinds 1991 bezig met naar het nu blijkt "het nieuwe werken". Het is een prachtige zoektocht waar we een balans zoeken tussen processen en creativiteit, tussen managen en faciliteren, taken en uitdagingen, sturen en inspireren. Maar ook gebruik maken van de nieuwste samenwerkings- en communicatietechnologieen, wij noemen het HumanSoftware.

Op linkedin wordt veel gesproken over het nieuwe werken, maar wie heeft het nou echt gedaan, echt meegemaakt. Ik zie veel consultants, maar erg weinig ervaring. Is dit erg?
Ja, .... omdat klanten te maken kunnen krijgen met consultants die lijken te begrijpen waar het om gaat maar geen idee hebben waar te beginnen.

Microsoft heeft er zelf voor gekozen om niet die organisatie-consultant te zijn. Ze blijven zich richten op de technologie. Verstandig lijkt me. De consultancy kan ingevuld worden door partners. Ik wacht op de eerste grote organisatie adviesbureau's die dit nieuwe gebied oppakken. Lijkt me moeilijk voor die grote jongens omdat zij vaak gebruik maken van verouderde technologie en daardoor geen ervaring hebben in de laatste mogelijkheden van het nieuwe werken. Punt is dat ze hun naam mee hebben en veel grote organisaties altijd opzoek gaan naar 'zekerheid'. Zekerheid uit angst voor fouten. Precies wat je niet nodig hebt in het nieuwe werken.

Tot het moment dat de grote jongens op de markt komen zullen we het moeten stellen met een aantal kleine specialisten en veel "would be's". En dat is best gevaarlijk voor het imago van het nieuwe werken. Maar dat het er gaat komen, staat als een paal boven water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten