woensdag 8 juli 2009

new kid on the block


Na een operating system voor de mobiele telefoon (Android), een eigen browser (Chrome), komt Google in 2010 ook uit met een operating system voor de PC: Google Chrome Operating System. Eind dit jaar komen ze met de opvolger van e-mail: wave. De ontwikkelingen gaan op dit moment in hoog tempo. Ik kan mij voorstellen dat een aantal softwareleveranciers zich nu toch zorgen gaan maken. Zeker wanneer je de pricing ziet van de Google produkten.

Je kan je natuurlijk afvragen of je hier wel kan praten over een eerlijke concurrentie voor de overige softwareleveranciers. Google verdient haar geld immers voor het grootste gedeelte via advertenties. Aan de andere kant kan je zeggen: who cares. Ze hebben een brilliant business model en stappen de wereld van Microsoft en IBM in met prijzen en funktionaliteit, die passen in deze tijd. Wat dit gaat betekenen voor de IT-wereld, laat zich raden.

Microsoft wordt hard aangevallen op verschillende vlakken en zal zich moeten hergroeperen en gaan focussen. De partners van Microsoft raken in verwarring en een deel zal overstappen naar Google. Een aantal grote organisaties zal overstappen op Google en dit zorgt voor een kettingreaktie in het MKB. IBM heeft software dat aansluit op alle platformen en alle apparaten die je je kunt voorstellen. IBM heeft hier verwacht ik weinig last van. Denk zelfs een voordeel omdat JAVA de sleutel is voor de nieuwe platformen.

De rust in IT-land is voorbij. Er komt een sterke nieuwe speler aan, waar we allemaal mee te maken krijgen. Wie kent Lotus123 en WordPerfect nog?

5 opmerkingen:

 1. ga je nou mijn blog-titels pikken? Gaat grappig genoeg over bijna hetzelfde onderwerp, nieuwe Android (=Google) smartphones. Ook zo'n onderwerp waar de oude mobile wereld echt rekening mee moet houden. En daarmee bedoel ik Windows Mobile, Symbian en toch ook wel BlackBerry. Android, iPhone en PalmPre hebben geen remmende voorsprong op OS, hardware en development omgeving en dat zie je aan alle kanten!

  http://www.lammersonline.nl/2009/07/07/newKidsOnTheBlock.aspx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schijnt dat je het nieuwe OS ook op een apple kunt draaien. Alle data wordt natuurlijk in de wolk opgeslagen en je kan via iedere willekeurige PC bij je spullen. Klinkt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu nog zorgen dat die PC ook niet meer nodig is, hoe gaan we dat doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Edwin: Web 4.0, quantummechanica?
  Grt PP

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zou het niet mooi zijn als Microsoft en Google gaan samenwerken en kennis en ervaring delen? Is dat niet een mooi Work21 beeld?

  BeantwoordenVerwijderen