donderdag 16 juli 2009

People, Planet, Profit


Vandaag heb ik een interview gelezen met Herman Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank en de SER en oud-lid van de bankraad van DNB. Ik was alweer onder de indruk van deze man. In 2001 heb ik ook een keer geluisterd naar een presentatie van Wijffels tijdens het afscheid van de directeur van een groot architectenbureau. Wat hij toen vertelde was dat we in een transitie zaten naar een nieuwe tijd. Een tijd waar alles weer met elkaar verbonden wordt. Hoe de nieuwe tijd moest heten kon hij toen niet benoemen.

Tweeduizend jaar geleden was alles nog met alles verbonden. Dus een arts wist veel van sterren en van de natuur. Afhankelijk van iemand zijn ziekte en de stand van de maan bedacht een arts een behandeling. (Hermetica) Vierhonderd jaar geleden heeft de samenleving besloten om dat niet meer te willen. We gingen zaken isoleren en ook zo bestuderen en behandelen, los van de omgeving. Zo is de mens ook los komen te staan van de natuur. En zo zijn ook systemen ontstaan, fabrieken. Mensen stonden weer los van de fabrieken (proces werd leading) en alleen het resultaat was nog van belang. Nogmaals, los van de mens en de natuur.

Waar we nu langzaamaan achter komen is dat deze eenzijdige benadering van de werkelijkheid ons zal vernietigen. Wij kunnen geen economie hebben zonder dat we rekening houden met mensen en de natuur. Daar zal een soort evenwicht moeten ontstaan. En dat betekent dat we het financiele resultaat niet die waardering moeten geven die het nu krijgt. Het financiele resultaat is een onderdeel van onze welvaart! Maar welvaart heeft ook te maken met hoe jij je als mens voelt. Welvaart heeft ook te maken met hoe wij met onze omgeving omgaan, met de natuur. (En nee harde manager, dit is niet soft!)

Al eerder had ik het over een geluksindex om aan te geven hoe het gaat met een land of een werelddeel. In het interview met Wijffels staat dat er iets bestaat als een triple bottem line, ook wel bekend als People, Planet, Profit. Dit betekent dat iedereen, ook bedrijven, ook landen, niet meer alleen kijken naar geld (profit), maar ook naar het welzijn van mensen (waar je invloed op hebt) en hoe je met grondstoffen en de natuur omgaat.

Ik ga in iedergeval binnen mijn eigen organisatie kijken hoe we hier invulling aan gaan geven. Want ik geloof in deze aanpak. Herman, bedankt!

2 opmerkingen:

  1. Lijkt mij inderdaad een goed streven om te gaan ontdekken hoe wij dit binnen e-office kunnen nastreven.

    Op dit gebied is volgens mij ook Richard Layard een voorbeeld (http://www.nrc.nl/opinie/article1732625.ece/De_economie_van_het_geluk). Altijd maar meer winst willen maken lijkt mooi, maar worden we daar uiteindelijk als mens ook steeds gelukkiger van?

    Mooi in dit kader vind ik ook wel het door een koning van Buthan bedachte 'Gross National Happiness' als alternatief voor Gross National Product (http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_National_Happiness)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed verhaal van Layard. Past inderdaad helemaal in de context van People, Planet, Profit.

    BeantwoordenVerwijderen