persoonlijke blog van Roland Hameeteman. (mede-oprichter e-office). Ik geloof in de kracht van mensen en in technologie. Mensen zijn per definitie uniek en technologie kan mensen versterken in hun mogelijkheden. De combinatie van mensen en technologie kunnen de wereld slopen of juist redden. Ik ga voor de laatste optie. Ik nodig je uit om samen met mij en mijn collega's te bouwen aan een gezonde wereld. Roland
donderdag 16 juli 2009
Microsoft: HNW eenoog
Ik ben het absoluut niet eens met de definitie van HNW zoals Microsoft die omschrijft op hun website:
"In Het Nieuwe Werken beschikken medewerkers over een werkplek die ze helpt productiever te zijn. Een werkplek waarmee ze altijd en overal kunnen werken, samenwerken en zelfstandig beslissingen nemen. Daar is technologie voor nodig. Maak kennis met onze werkplekoplossingen.".
Alsof een werkplek waarmee je altijd en overal kunt werken het nieuwe werken is. Dan zouden alle bedrijven die sinds 1990 met Lotus Notes hebben gewerkt ook al bezig zijn geweest met HNW. Want met Notes kunnen klanten al bijna 20 jaar overal en altijd werken, samenwerken en zelfstandig beslissingen nemen. Onzin dus.
Ik hoor het wel vaker hoor, bedrijven die denken dat ze 'aan het nieuwe werken' zijn wanneer ze thuis kunnen werken of een leuk zitje hebben gekocht voor op kantoor. Wat ik dan voor me zie zijn van die mannen die de mooiste hightech wielrenfiets hebben gekocht en daardoor denken dat ze hard kunnen fietsen. Jammer joh. Om hard te kunnen fietsen zal je heel hard moeten trainen, heel hard. Je zal je leven moeten veranderen om echt hard te fietsen. En als sluitstuk, voor die laatste paar seconden, heb je een hightech fiets nodig. Niet eerder.
Dus Microsoft, aan de software ligt het niet want die was er in grote lijnen 20 jaar geleden ook al. Het kantoor kan het ook niet zijn. Wel een mooi visitekaartje natuurlijk. Maar wat is nou wel de essentie volgens Microsoft, dat hoor of lees ik nergens. En dan bedoel ik echt de essentie. Niet een modelletje maken van wat iedereen doet en daar zoveel mogelijk software op plakken. Ook dat heeft niets met het nieuwe werken te maken.
De reden dat ik wat geprikkeld ben is omdat ik weet dat bedrijven over een jaar, misschien twee, zien dat het nergens over gaat. En dan zullen zeggen dat het een marketingaktie is geweest van Microsoft en op die manier HNW niet meer serieus nemen. Ik geef dus ernstige feedback aan Microsoft met als doel om Microsoft uit te dagen zodat ze meer diepgang geven aan het begrip HNW of zich terugtrekken. Microsoft zou zich wat verantwoordelijker moeten opstellen. Klanten zijn niet gek, ze weten alleen nu nog niet wat HNW is.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat is het dan wel...? Een attitude? Een nieuwe generatie Y en Z die op de arbeidsmarkt komt? (Geheimpje: die zijn door de oude generatie opgevoed en conservatiever dan we ons kunnen voorstellen.) Dus, wat is het dan wel??
BeantwoordenVerwijderenHet nieuwe werken is onderscheid maken tussen processen en unieke situaties. Haal mensen zoveel mogelijk uit standaardprocessen, want dat stompt af. mensen gaan denken als machines. Laat dat werk dan ook door machines uitvoeren en manage die omgeving. Daarnaast heb je een omgeving nodig waar je met unieke situaties kunt omgaan. Zaken die niet in een proces passen. Daar heb je mensen voor nodig die samen het probleem kunnen oplossen. Een dergelijke omgeving kan je niet managen als een proces. Je kan ook alleen maar werken met mensen die geloven in het bedrijf en willen groeien. Dat faciliteer je. Binnen een bedrijf heb je wel te maken met de processen + de creatie (unieke situaties oplossen). Die combinatie, en alles wat daarmee samenhangt is het nieuwe werken in een notendop.
BeantwoordenVerwijderenAls je dan toch zou praten in deze context over technology, dan gaat het voor mij ook nog eens over keuze. Geef professionals de keuze om te werken waarmee te willen werken of efficient kunnen werken, dat is voor ieder individu weer anders.
BeantwoordenVerwijderenKlinkt eenvoudig, maar is natuurlijk een stevige uitdaging aan de achterkant. Zo ook voor leveranciers, om eens niet een one-size-fits-all pakketje voor te schrijven. Power to the User!