woensdag 15 juli 2009

CTRL-ALT-DEL: economy = resetting


Zou het nou echt waar zijn dat zich een economisch herstel aftekend. Al eerder schreef ik dat Duitsland voor het eerst na vier kwartalen geen krimp meer kent, gisteren vond ik het bericht dat Singapore zich ook sterk aan het herstellen is. En nu lees ik in het FD dat ook Rusland weer een groei laat zien. Hoe zit dat nou?

Gisteren heb ik zitten kijken naar het live verslag op internet van het optreden van de grote baas van Microsoft Steve Ballmer. Hij presenteerde tijdens het WPC in New Orleans voor een grote groep partners. Uiteraard ging het ook over de moeilijke tijden waar we samen inzitten. Ik vond wel dat hij daar de vinger op de zere plek heeft gelegd. Amerika heeft te lang op de pof geleefd. In die tijd zijn er producten verkocht die nooit verkocht hadden mogen worden omdat niemand ze echt kon betalen. We hebben boven onze stand geleefd.

Volgens Ballmer zitten we niet in een recessie maar in een reset van de economie. We gaan weer terug naar de werkelijkheid. Wat hij voorspelde is dat we niet meer terug zullen krijgen wat we hadden. De uitdaging zit hem in meer te doen met wat we hebben. Ik denk dat hij daar een punt heeft. Het zal nooit meer worden zoals het was. Nooit zullen we elkaar meer in de gelegenheid stellen om meer te kopen dan dat je aankunt. Want daarmee slopen we onze economie. Al eerder schreef ik dat je in het kleine, het grote kunt herkennen. Als jij en ik op de pof gaan leven, doet het hele land het ook.

De berichten over Duitsland, Singapore en Rusland zijn mooi. Maar we moeten ons beseffen dat ze al vier kwartalen een krimp hebben gehad. Die lijkt nu tot stilstand te zijn gekomen. Na een sterke terugval (Rusland bijna 8 procent) is groei natuurlijk best weer mogelijk. Maar het zal voorlopig niet meer op het level komen van 2008. In iedergeval niet meer op de manier waarop het tot 2008 is gerealiseerd: volgens de normen van de 20ste eeuw.

Steve Ballmer heeft gelijk:
Ctrl-Alt-Del: economy = resetting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten