zondag 12 juli 2009

Nederland is een verwende diva geworden


Dit weekend verschenen er op verschillende plekken op internet het bericht dat de duitse economie in het tweede kwartaal geen krimp meer laat zien. Na vier kwartalen van krimp lijkt het ergste nu voorbij. Hoe kan dat denk je dan? Wat hebben ze gedaan om uit deze recessie te komen?

Wat ze in 2008 hebben gedaan is de banken geholpen met de nodige miljarden. Hoewel ze veel minder geld hebben vrijgemaakt dan in Nederland. Daarna hebben ze een nieuw plan gemaakt om specifieke marktsegmenten te ondersteunen. Wat opvalt is dat ze maar 0.58% van het BNP (Bruto Nationaal Produkt) hebben ingezet om de verandering in te zetten.

Het lijkt er dus op dat de duitsers in staat zijn geweest om heel snel de vinger op de zere plek te leggen en zeer doelgericht maatregelen hebben getroffen. Ik hoop dat ze uit de recessie kunnen blijven. Nederland loopt namelijk altijd een tijd achter de opleving van Duitsland aan. In de mindere periode 2002 - 2006 heeft Nederland er trouwens veel langer dan welk land over gedaan om de weg naar boven weer te vinden.

Als we ons niet snel kunnen aanpassen aan de nieuwe snel veranderende samenleving, dan is het gedaan met Nederland als handelsnatie. We zijn aan het navelstaren, bezig met wat we hebben en dat vasthouden, voor later enzo. Je ziet wel eens van die films dat een diva druk bezig is met het beschermen van haar sieraden, terwijl zich een levensbedreigde situatie voordoet. Nederland is net zo. Nederland is een verwende diva geworden. Gillend en in paniek bezig om alles vast te houden waar het absoluut niet meer om gaat.

We moeten weer leren waar het echt om draait en dan keuzes maken. Polderen is een verschijnsel voor verwende organisaties en samenlevingen, voor diva's. Uiteindelijk raak je alle snelheid kwijt, alle energie, inspiratie en ben je gedoemd te eindigen in middelmaat of nog erger. En daar pas ik voor, dat gaat niet gebeuren.


JaarBNP - Reƫel groeicijfer (%)
20003.4
20014
20020.3
20030.3
2004-0.7
20051.2
20061.5
20072.9
20083.5


Geen opmerkingen:

Een reactie posten