vrijdag 10 juli 2009

mega projecten


Vandaag word ik positief verrast door twee ambitieuze bouw initiatieven. Een ervan zal in Scheveningen plaatsvinden en een in Rotterdam. Het zijn twee ontzettend grote bouwprojecten die een 'boost' moeten geven aan Nederland. Ik weet dat ze in Scheveningen al heel lang bezig zijn met het bedenken van een nieuwe inrichting van het Norfolk-terrein en dat de boulevard aangepakt zal worden. Maar van Rotterdam wist ik niet dat ze daar het hoogste gebouw van Nederland wilden neerzetten op de kop van zuid.

Ik zou het toejuichen wanneer deze projecten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd in deze tijd. Met deze mega-projecten hou je duizenden mensen aan het werk en als het klaar is heb je ook iets wat zijn waarde zal houden. Mensen worden er trots op en het geeft weer energie in een deel van de maatschappij. Wel denk ik dan dat we het op een nieuwe, ecologische, milieu-neutrale wijze moeten aanpakken. Laten zien dat we op een nieuwe manier kunnen bouwen. Daarmee kunnen we ons ook weer onderscheiden.

In 1934 werd de Bosbaan in Amstelveen gegraven als een werkverschaffingsproject. Dat was ook een moeilijke tijd voor ons. Het lijkt erop dat we weer in eenzelfde situatie zitten. Hier ligt een belangrijke taak voor de politiek om weer een aantal grote 'werkverschaffingsprojecten' op te starten. Helemaal goed. Maar als we het doen, laten we dan iets baanbrekends bouwen. Ik heb er nu al zin in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten