vrijdag 10 juli 2009

Whuffie factor


In de blog van Martijn Aslander schrijft hij over een boek van Tara Hunt met de titel "the Whuffie factor". Er is ook een kort videootje te vinden op Youtube om te zien wat de essentie hiervan is. In het kort komt het neer op een waardering van anderen over jou in virtuele communities. Waar het om gaat is:
  • of je kunt delen zonder iets terug te vragen
  • doe je wat je hebt beloofd
  • ben je integer
  • ben je transparant
  • draag je bij zonder dat het je wordt gevraagd
Het gaat hierbij dus niet om geld, maar meer om integer MENS te zijn. Hoe meer MENS je bent, hoe hoger je Whuffie factor. Lijkt me een prima ontwikkeling, maar ik ben tegelijkertijd wel bang dat we doorslaan. In het filmpje staat dat het niet gaat om geld. Geld krijgt het imago van iets vies. En dat is natuurlijk onzin. Geld is opgeslagen energie, opgeslagen waardering in een universele vorm. Welliswaar zonder emotie, maar wel een heel belangrijk onderdeel van onze samenleving.

De Whuffie-factor lijkt me prima als het gaat om prive virtuele communities. Maar als de virtuele communities zakelijk zijn vind ik dat er wel degelijk een financiele Whuf toegevoegd mag worden. Maar ik praat een beetje voor mijn beurt, de nederlandse vertaling komt in het najaar op de markt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten