Het gaat beginnen! De eerste berichtgevingen worden op ons losgelaten om de vele miljarden die zijn uitgegeven door de staat via de burgers weer terug te krijgen. Uiteraard een logisch gevolg van wat er allemaal is gebeurd in het afgelopen jaar, maar er speelt meer.
We moeten namelijk drie problemen tegelijkertijd oplossen:
- we zullen onze economie opnieuw moeten uitvinden om er weer bovenop te komen.
- we zullen het financiele huishoudboekje van Nederland weer op orde zien te krijgen.
- er zal zwaar geinvesteerd moeten worden in klimaatverbeterende maatregelen
In mijn ogen heb je een nieuwe visie nodig over waar je met elkaar de komende 20 jaar heen wilt om uit de bestaande problemen te komen. Al eerder had ik het over een regering2.0 die deze visie met veel passie neerzet. Vervolgens richt de zittende regering het plan in. Keuzes maken en veranderen is altijd lastig. Mijn ervaring is dat als je mensen een duidelijk perspectief biedt en ook eerlijk aangeeft wat er gaat veranderen en wat we gaan verliezen, de meeste mensen daar heel goed mee kunnen leven. Mensen zijn niet gek!
Alleen wanneer je steeds iets afneemt zonder dat mensen echt begrijpen waarom, dan heb je een probleem. Ik ben bang dat de huidige regering een salami-tactiek zal hanteren. Iedere keer iets meer belasting vragen, iets minder geven. Als dat gebeurt krijg je onrust.
Mijn voorstel zou zijn om een beeld te schetsen voor Nederland waar de ingredienten kennis, milieu, vervoer, toonaangevend, samen, evenwicht en onorthodox in zitten. Dan heb je volgens mij een paar zaken te pakken die diep in de Nederlandse samenleving zijn geworteld en waar Nederland zich in de toekomst in kan onderscheiden. Juist deze tijd biedt kansen om een slag te maken. Wie neemt het voortouw?
Tja, eigenlijk moet je dat "het nieuwe denken" noemen. Dit kun je niet aan politiek 1.0 toevertrouwen, die zijn alleen maar bezig met politiek te bedrijven en niet met dat te doen dat het beste is voor mens en wereld. In nieuwe kaders denken betekent dat je partij-ideologie moet loslaten. Dat is echter het veilige kader, de redline, van de politicus geweest tot nu toe dus we hebben mensen nodig met lef om daar uit te treden. Niet lullen, maar doen...
BeantwoordenVerwijderenBeste Roland, het huidige - meer dan 160 jaar oude - politieke systeem lijkt inderdaad achterhaald. Daarnaast hebben we een reactief kabinet, in plaats van een club van daadkrachtige visionairs, wellicht als gevolg van het poldermodel.
BeantwoordenVerwijderenVoorlopig is in de half jaar de staatsschuld van 40% naar 70% gestegen, het niveau van begin jaren tachtig. Voorlopig gaat die schuld met een lastenverhoging op de belastingbetaler worden afgewend. Het is ook erg lastig om iets creatievers te bedenken .... Gr. Arjan