woensdag 29 juli 2009

Prius zorgt voor vertraging


Vandaag boek gelezen over Cradle2Cradle. De basis van het idee is dat we niets meer verspillen en alles kunnen hergebruiken. Ben ik voor. Alleen besef ik dat we nog veel moeten innoveren om dat voor elkaar te brengen. Tot die tijd kunnen we niet anders doen dan het huidige verspillende proces afremmen. Meer recyclen, minderen, rustiger aandoen.

In de tussentijd moeten we met zn allen ervoor zorgen dat er alternatieven komen waarbij we niet lukraak gebruik maken van onze bronnen. En alles wat we gebruiken moeten we na de levensduur van het produkt opnieuw kunnen gebruiken voor andere produkten, zonder dat de kwaliteit van de bron/grondstof in het geding komt. Het zal niet gemakkelijk worden, maar het is de enige weg.

Wat het interessante is aan deze uitdaging is dat we onze hele samenleving opnieuw moeten uitvinden. Alles wat we nu verbruiken en gebruken zullen we opnieuw moeten uitvinden en engineeren zodat we het produkt aan het eind weer uit elkaar kunnen halen en hergebruiken. En dat is niet recyclen omdat daar vaak een verlies aan kwaliteit van de grondstoffen mee gepaard gaat.

Om aan te geven dat timing hierbij ook een issue is mijn volgende dillema: stel dat ik mijn benzinevrbruikende auto wil inleveren voor een volledig electrische auto. Dan heb ik over drie jaar een auto die ik wil inruilen die zwaar verouderde batterijtechniek in zich heeft. (max 150 km range). Dat betekent dat ik die auto over drie jaar tegen een 0-waarde moet verkopen. Een niet aantrekkelijk vooruitzicht. Dat betekent dat ik eigenlijk niet anders kan dan een hybride auto kopen die zeker geen oplossing is voor het CO2-probleem. Hooguit zorgt voor een vertraging van een ongewenst verbrandingsproces omdat efficienter met 1 liter brandstof wordt omgegaan.

We moeten dus accepteren dat we de komende 20 jaar in een overgangssituatie zitten waarbij we nog wel gebruik maken van de natuurlijke bronnen. We zullen wel moeten proberen om er veel minder van te gebruiken, maar weten ook dat dit niet de oplossing is. Prius-rijders helpen niet het probleem op te lossen maar geven ons meer tijd om te innoveren. Dat is een beetje de strekking van mijn verhaal. We moeten de tijd rekken zodat nieuwe manieren van samenleven kunnen ontwikkelen zonder gebruik te maken van onze bronnen. Mooie tijd hoor, de tijd van grote innovaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten