dinsdag 28 juli 2009

veranderen


Al een tijdje schrijf ik over duurzaamheid in mijn blogs. Blijkbaar is het iets wat mij kan bezighouden, en ik wil er iets mee. Mijn leven op dit moment is het resulaat van beslissingen van nu en uit het verleden. Ondanks het feit dat ik gelukkig ben met waar ik sta, zie ik toch dat ik mijzelf graag wil veranderen. Een mens kan zich altijd verbeteren toch? Ik wil mijzelf opnieuw uitvinden. Ik wil een ondernemer en mens zijn die duurzaam met zijn bedrijf en omgeving omgaat.

Ook schrijf ik over veranderen. Over het veranderen van organisaties, onze maatschappij. Om aan te geven hoe lastig dit is, het volgende voorbeeld. Zelfs uit mijn eigen organisatie krijg ik signalen dat veel mensen het een prachtig idee vinden om meer duurzaam te ondernemen. Maar er is ook een groep mensen die mij niet kunnen volgen. Ze kunnen me niet volgen omdat ik het wel heb over duurzaamheid, maar tegelijktijd nog steeds in niet-duurzame auto's rondrijd. (beslissingen uit het verleden).

Ik ben blij dat mensen een mening hebben, positief of negatief. Het geeft mij aan dat zolang ik als leider van e-office geen consistent gedrag vertoon, er altijd mensen zullen zijn die hierin een aanleiding vinden om niet te hoeven veranderen. Er is maar een maatregel: ik zal mijn gedrag aanpassen aan mijn wens om van e-office een duurzame onderneming te maken. Walk the talk.

Hiermee geef ik aan dat ikzelf gecommiteerd ben om nu en in de toekomst duurzaam te ondernemen. De volgende stap is e-office. Veranderen is zo lastig nog niet. Het begint bij jezelf. Alleen de overgangmomenten zijn soms lastig uit te leggen aan een deel van je (direkte) omgeving. Want er zijn altijd nog tijdelijk symbolen aan te wijzen uit een andere tijd, die uitgelegd kunnen worden als inconsistent met de nieuwe visie. Dat is nu eenmaal onderdeel van het veranderen.

2 opmerkingen:

  1. Met andere woorden: luxe auto's de deur uit en iets milieuvriendelijkers uitzoeken? Lijkt me een mooie stap, maar ook wel even slikken :)

    BeantwoordenVerwijderen