zondag 2 augustus 2009

SURPRISE!


Ooit wel eens op maandagmorgen op kantoorgekomen en iemand riep tegen je: SURPRISE! Wat was toen het eerste gevoel dat in je opkwam? Was je blij, schrok je, dacht je "wat is er aan de hand". Waarschijnlijk was je niet blij. Omdat in de meeste 20ste eeuw organisatie verrassingen niet gewenst zijn. Alles moet immers voorspelbaar zijn.

En dat we niet met verrassingen kunnen omgaan gaat ons, als we niet uitkijken, de komende jaren opbreken. We hebben onze organisaties nooit ontworpen op het omgaan met verrassingen. Daar schrikken we iedere keer weer van. We weten niet wat we ermee aan moeten. Het liefst negeren we de verrassing, we doen alsof het niet bestaat. Maar als het iets hardnekkigs is, tsja wat nu. Eerst proberen het plat te slaan en via een proces weg te werken.

Maar als dat allemaal niet lukt proberen we met elkaar het probleem te tackelen. Via mail en documenten, commissies, werkgroepen en folders, proberen we grip te krijgen op het probleem. Wegmanagen, is het doel.

Wanneer we het over work21 hebben (HNW), dan hebben we het over dat je juist wel met varrassingen kunt omgaan. Dat je rust brengt in je bedrijf, maar tegelijkertijd wel met de complexiteit van onze samenleving kunt omgaan. Work21 zorgt ervoor dat je bedrijf aangesloten blijft op haar omgeving. Dat je bedrijf toekomst heeft en blijft houden. Omdat je nu ook ontworpen bent op het omgaan met verrassingen.

En uiteindelijk zal de opmerking SURPRISE op maandagochtend ons weer net zo blij maken als toen we een klein ventje of meisje waren van vijf jaar oud. SURPRISE zorgt voor leven, uitdagingen, kansen, nieuwe mogelijkheden. En dat is precies wat organisaties de komende jaren nodig hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten