maandag 3 augustus 2009

Palingen in een emmer snot


Zo kan iedereen een bedrijf leiden! Als je verlies draait, of je resultaten niet haalt verplicht je gewoon je klanten, bij wet, om te blijven afnemen en ook nog tegen een hogere prijs. Dat is wat de pensioenfondsen hebben bedacht om uit de problemen te komen. 340 pensioenfondsen hebben dit brilliante plan ingediend bij de toezichthouder DNB om op deze manier hun financiele problemen op te lossen. Wat hebben deze bestuurders toch een geweldig eenvoudig leven. Wel beetje jammer dat hun plannetje onze totale welvaart vol in de remmen zet, maar ach...wat geeft het, ze lossen wel daadkrachtig hun problemen op.

Brinkman zag de bui vast hangen als bestuurder van ABP, die is intussen vertrokken. Nijpels neemt zijn stokje per 1 augustus over. Dus je kan niemand wat verwijten. Sjonge wat een spel is dit. Palingen in en emmer met snot. Hoe kan het zijn dat bestuurders bij pensioenfondsen zulke risico's kunnen nemen met miljarden van burgers, mega verliezen maken en gewoon blijven zitten. En dan ook nog het lef hebben om tegen burgers en werkgevers te zeggen: jammer joh, je bent wettelijk verplicht om de hogere premies te betalen. Hebben deze mannen en vrouwen ooit van ethiek gehoord, of trots, of het nemen van je verantwoordelijkheid?

En wat er bij mij dan helemaal niet in wil is dat er nog geen maand geleden hoera verhalen de markt in gingen dat ABP ineens jaren voor ligt op haar plan om de dekkingsgraad te verhogen. Begin dit jaar zaten ze op 83%, doel over een paar jaar is 105% en nu zitten ze op 98%. Maar dat zijn natuurlijk schommelingen, zullen ze zeggen. Daar kunnen we nu even geen rekening mee houden, dat soort teksten.

Wat zijn dit voor bestuurders, hoe kan het zijn dat iedereen dit accepteert. Ik denk dat hier een aantal mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, hun excuses aanbieden en het veld verlaten. Dit heeft niets te maken met besturen. Dit is nou zelfgenoegzaamheid, denken dat je almachtig bent. Deze mensen zullen van een koude kermis thuiskomen. Dit soort bestuurders zijn kansloos in de 21ste eeuw.

1 opmerking:

  1. Is dit een bestuurspandemie? Eerst die grappenmakers van S&P 500 die zich van veranwoordelijkheid afdoen door te roepen dat ze geen advies geven maar slechts een mening en nu deze bestuurders weer. Is dit misschien "Besturen 2.0"?

    BeantwoordenVerwijderen