woensdag 5 augustus 2009

geen printers maar eReaders


De laatste tijd ben ik mij een beetje aan het verdiepen in eReaders. Dat zijn platte schermen waar je electronische boeken op kunt lezen dacht ik. Maar als je er even induikt zie je dat je ook alle notulen, word-documenten, powerpoints, excell-sheets, blogs, kranten kun lezen op zo'n device. Sommige versies kunnen je boek zelfs voorlezen. Er zijn er ook bij die via 3G constant verbinding hebben internet. Anderen hebben een WiFi-aansluiting, en op een behoorlijk aantal kan je ook aantekeningen maken en zelf ook perfect een tekening maken.

Nou was ik laatst bij een klant waar de medewerkers voordat ze een meeting hebben eerst alle documenten uitprinten. Omdat ze geen laptops hebben. Bij deze klanten werken 1000 mensen die allemaal printen. Als je dan nadenkt hoeveel papier er per jaar doorheen wordt gejaagd dan schrik je. Wanneer je dus wat meer gaat nadenken over duurzaamheid dan is het eerste wat je nu bedenkt om iedere medewerker een eReader te geven en alle printers de deur uit te gooien.

Ik denk dat ik dat maar eens aan de klant ga voorstellen. Iedereen een eReader en de hele boel aansluiten op hun samenwerkingsomgeving. Nooit meer printen, alles bij elkaar houden, aantekeningen maken, geen papier meer, de nieuwe manier van werken. Raar dat we die link nooit eerder hebben gemaakt.

Er komt trouwens volgend jaar een nieuwe eReader op de markt van plastic logic die gebruik maakt van een totaal nieuwe technologie om informatie op te slaan en te tonen. De technologie is gebaseerd op plastic!! Je moet echt even kijken naar de demo. Dit wil je hebben. Ze hebben ook nog een versie die gemaakt is van buigzaam folie. (zie fotoottje hierboven). Ik denk dat bedrijven als Staples hier niet blij van gaan worden, maar het is wel heel erg 21ste-eeuw.

1 opmerking:

 1. Dag Roland,

  Dit is wat ik zoek, iemand met dezelfde onderzoeksvraag als ik. Mijn belangrijkste vragen zijn:
  - wat zijn de mogelijkheden om aantekeningen te maken op een document (tekstwijzigingen maar ook snelle krabbels bovenop de tekst) en deze op te slaan?
  - wat is de netto milieuwinst, rekening houdend met het vervaardigen van het apparaat en de kosten voor stroom, afgezet tegen de milieubelasting van printen?

  Heb je daar sites of andere ingangen voor gevonden in je zoektocht?

  Ik wil dit concept ook graag bij mijn werkgever gaan introduceren, maar dan wil ik eerst weten of het voor het milieu werkelijk iets oplevert.

  Met vriendelijke groet, Gerry Roelofs

  BeantwoordenVerwijderen