maandag 10 augustus 2009

Wat zou jij doen?


Op dit moment rij ik zo'n 30.000 kilometer per jaar in een auto met benzinemotor. Het gemiddeld verbruik ligt rond de 12 liter per 100 kilometer. Niet heel duurzaam zal ik maar zeggen. Dus mijn eerste reaktie nu is, eruit met die auto en ruil hem in voor een wat meer milieubewuster modelletje. Waar wat dan? Waar moet ik het voor inruilen.

Want eigenlijk wil ik dan kunnen kiezen voor een 100% electrische auto, die ook nog eens is gebouwd met groene energie en volledig cradle@cradle-proof is. Maar die zijn er nog niet. Moet ik dan nu mijn auto inruilen voor een overbruggingsauto. Dus rijden in een Prius totdat er echt auto's zijn die 100% milieu-verantwoord zijn? Of moet ik gewoon in mijn bestaande auto doorrijden totdat er echt groene auto's zijn, en hem dan inruilen.

Energetisch gezien is het natuurlijk het beste om nog een paar jaar rond te rijden in mijn oude auto totdat ik kan kiezen voor een nieuwe generatie auto. Een overbruggingsauto zorgt ervoor dat er nog een extra auto wordt gebouwd (veel extra energie en grondstoffen), die ik over een paar jaar weer inruil voor een electrische auto. Dan rijden er dus twee traditionele auto's rond in plaats van 1.

De vraag is dus, ruil ik mijn huidige auto in voor een zuiniger model (en waarom), of blijf ik in mijn huidige auto rondrijden totdat ik echt kan kiezen voor een nieuwe generatie auto. Wat zou jij doen?

7 opmerkingen:

 1. Misschien een ruil actie met iemand die minder kilometers maakt en een zuinige auto heeft?

  Zodoende hoeft er geen nieuwe auto gemaakt te worden, rijd jouw auto minder kilometers (dus minder vervuiling) en jij rijd milieubewust.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vind het super dat iedereen met het 'groen' bezig is maar denk dat er naar veel meer gekeken moet worden...hele interessante stukken gelezen (zal ze er nog eens bij proberen te zoeken) over bijvoorbeeld het wat vaker laten liggen van een stukje vlees...Als je dat een paar keer per week zou doen dan bespaart dat in zoveel opzichten energie en ellende dat de 'groene' auto in het niets valt..Maar we moeten ergens beginnen en alle beetjes helpen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou mezelf in jouw schoenen afvragen met welke intentie ik een andere auto zou willen rijden. Uit schuldgevoel dat ik het milieu te veel belast of omdat het altijd mijn droom is geweest een Prius of overbruggingsauto te rijden. Aangezien schuldgevoel beperkend is, zou ik in dat geval doorrijden in mijn oude auto. En wachten totdat die geheel groene perfecte auto op de markt is. De positieve intentie die daarachter zit is vele malen effectiever, lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker doorrijden in je oude auto. Spul op gebruiken is sowieso milieubewust. Die auto blijft namelijk echt wel op de weg zolang hij mee kan.
  Als je wat wilt doen: maak er een sport van om zuinig te rijden. Niet al te hard, goed anticiperen, op tijd schakelen en vooral niet wegscheuren. Ik ben nauwelijks langer onderweg maar mijn verbruik is gedaald van 1 op 16 naar 1 op 20. Enne nee, ik rijd niet slomer dan voorheen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en om ook nog antwoord te geven op je vraag 'Wat zou jij doen?'
  Lekker door blijven rijden in je mooie auto en daarna maar eens kijken naar een goed alternatief als dat er op dat moment is...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een Prius kan ik alleen snappen vanwege het belastingvoordeel als lease-auto, anders niet. Welke auto je hebt is niet zo relevant, veel belangrijker is dat je 'm bewust gebruikt. En volgens mij doe je dat al, maar het kan altijd nog beter. Om eens te kijken hoe diep het zit kun je beter een tijdje proberen de trein te nemen of in elk geval buiten de spits rijden en tele-werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In Nederland is het bijna gemeengoed om een schuldgevoel te hebben over de auto die je rijdt. Te makkelijk. Waar blijft immers je auto als je in een zuinig model stapt? Die blijft gewoon doorrijden op de nederlandse wegen en jij voegt er nog een extra auto aan toe. Hoe zuinig ook, deze blijft vervuilen.

  Mijn idee is blijf lekker rijden (autorijden is ook fun) en richt je pijlen op andere zaken die het milieu verbeteren. Ga bewuster leven.

  BeantwoordenVerwijderen