dinsdag 11 augustus 2009

nieuwe helden

Eigenlijk wilde ik iets schrijven over de nieuwe leiders die we nu nodig hebben. Mensen die ons richting kunnen geven in de 21ste eeuw. Niet de traditionele leiders van de 20ste eeuw. Dat zijn de mensen die op basis van mechanistische denkbeelden de wereld wilden veroveren. Het zijn ook niet de mensen die pochen met een MBA-titel. Die allemaal niet. Het zijn andere mensen.

Mensen die nu al in organisaties rondlopen, maar misschien niet op die positie zitten die je van ze zou verwachten. Het zijn namelijk waarschijnlijk niet de directeuren en managers. Wat we zoeken zijn natuurlijke leiders. Mensen die kunnen inspireren, mensen die niet bang zijn. Het niet hoeven te hebben van hun positie, status, spullen of dure horloge. Het zijn mensen die ergens in geloven, authentiek zijn, zichzelf zijn. Mensen die ergens voor willen gaan.

Heel veel van ons weten diep in ons dat gekunstelde hierarchie in bedrijven een farce is. Dat er mensen op managementposities zijn gekomen die helemaal geen leiders zijn. Maar ze krijgen dingen voor elkaar. Ook een kwaliteit trouwens, maar dit zijn niet de leiders.

Ik denk dat we aktief opzoek moeten gaan naar deze nieuwe groep mensen. Ze kunnen overal zijn, maar we moeten ze vinden. Het zijn dus niet alleen de mensen aan de top, zeker niet. In alle lagen van je organisatie zijn ze te vinden. Deze nieuwe leiders moeten we aan elkaar verbinden. Zij gaan voor ons het verschil maken. En natuurlijk hebben we ook echte managers nodig, want zij kunnen de plannen goed uitvoeren. Maar maak wel onderscheid tussen leiders en managers, want er is een wereld van verschil tussen deze mensen.

De titel van dit stukje is 'nieuwe helden', omdat dat de nieuwe leiders zijn in mijn beleving. Plotseling bedacht ik mij dat Arko van Brakel een website heeft met de naam nieuwe helden. Oei, dacht ik, kan ik nou wel deze titel gebruiken. Ik ken Arko persoonlijk als een zeer gedreven, ervaren ondernemer. Al op jonge leeftijd heeft hij Euronet opgericht en later verkocht. Arko is voor mij een typische leider voor de 21ste eeuw. Inspirerend, energiek, vernieuwend, staat open voor nieuwe ontwikkelingen. Niet voor niets heeft hij zijn website nieuwe helden genoemd.

Ik ga ervan uit dat hij het goed vindt dat ik de naam van zijn website als titel van mijn blogje heb gebruikt. Want ik weet dat we hetzelfde bedoelen. Bedankt Arko.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten