donderdag 13 augustus 2009

over onkruid en aandacht


Het is zes uur 's middags en ik zit in de auto te wachten omdat ik een uurtje eerder op mijn eetafspraak ben dan ik had gepland. Geen files he, kan je je echt in vergissen. Terwijl ik hier zit met de radio aan, stijgt mijn verbazing per minuut. Vanavond is er in Amsterdam een voetbalwedstrijd gepland tussen Engeland en Nederland. Opzich niet heel bijzonder, want het is ook nog eens een vriendschappelijke wedstrijd.

Maar wat is er aan de hand? De politie is erachter gekomen (via internet) dat grote groepen supporters deze wedstrijd aan schijnen te grijpen om eens lekker met elkaar op de vuist te gaan. Waarschijnlijk niet alleen Nederland tegen Engeland, maar ook allerlei Nederlandse supportersgroepen zullen elkaar te lijf gaan. Twente helpt Amsterdam tegen Rotterdam, Eindhoven en Den Haag doen ook mee. Een bus met NEC-supporters is al op de snelweg aangehouden. Deze mensen hadden niet eens een toegangskaart. Dus die gingen echt alleen naar Amsterdam om te matten.

Ik ben echt verbaasd als ik dit hoor. Wat bezielt deze mensen? Hoe neanderthaler kan je zijn om hiervoor een dag vrij te nemen. Om andere mensen in elkaar te rossen. Nou zijn dit natuurlijk excessen. Maar bij ieder excess denk ik altijd dat een light version van zo'n extreem ook kan rondlopen in een willekeurige organisatie. Niet zo uitgesproken extreem waarschijnlijk, maar hij/zij loopt wel rond.

En dan willen we organisaties veranderen! Transformeren naar een betere wereld, het nieuwe werken. Maar gaat dat wel lukken als deze mensen rondlopen. Zij zullen er helemaal niets van begrijpen en alleen maar willen rammen. Fysiek rammen of formeel rammen in organisatievorm of rammen door gewoon tegen te zijn. Tegen alles.

Hoe ga je om met deze mensen. Doen ze dit omdat ze hierdoor een "moment of fame" op TV hebben? Of omdat ze zo zijn, of omdat ze heel erg boos zijn? Een manier om aandacht te vragen voor hun probleem? Nogmaals, de hooligans zijn uitzonderingen, maar er lopen misschien ook wel organisatie-hooligans rond in je eigen bedrijf, en hoe ga je daar dan mee om. Moet je ze extra aandacht geven, of juist niet. En dan denk ik direct aan een gezegde waar ik zelf erg in geloof: "alles wat je aandacht geeft groeit, ook onkruid".

(de uitslag van de voetbalwedstrijd was trouwens 2:2, er zijn 25 mensen opgepakt en de gevreesde gevechten hebben niet plaatsgevonden door ingrijpen van de M.E. en politie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten