donderdag 13 augustus 2009

geen boom zonder basis

Steeds vaker kom ik klanten tegen die helemaal blij worden wanneer we vertellen dat de manier van werken zoals ze gewend waren eigenlijk helemaal perfect is. Maar wel voor bepaalde delen van je bedrijf. Niet ieder onderdeel is daarvoor geschikt.

Blijkbaar leeft er iets bij bedrijven dat je je bijna moet schamen wanneer je van 9 tot 5 werkt. Wanneer je werk heel voorspelbaar is en op kantoor uitgevoerd moet worden. Dat je dan niet modern bent enzo. We moeten beseffen dat de mensen die in deze formele omgevingen werken ons wel gebracht hebben waar we nu zijn. En nu voelen ze zich een beetje afgeserveerd.

Dat is in onze visie over work21 (het nieuwe werken), totale onzin. Je hebt deze mensen en deze processen keihard nodig om HNW te kunnen uitvoeren. Zonder deze procesmatige organisatie ben je nergens en kan je niets. Wanneer consultants je vertellen dat HNW vrijheid en blijheid is, moet je op je hoede zijn. Dan hebben ze alleen maar een boekje gelezen, of het zelf bedacht. Want de waarheid is zo anders.

Uit onze ervaring weten wij als geen ander dat om HNW (het nieuwe werken) vorm te geven je eerst een basis moet hebben, een struktuur. En die basis is voor een groot deel gevormd in de 20ste eeuw, met alles wat daarbij hoort. Daar kan en moet je gebruik van maken. Geen boom zonder aarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten