dinsdag 22 september 2009

de oplossing ligt voor het oprapen

Al eerder schreef ik over YELLOW & BLUE. Waarbij BLUE staat voor het procesmatige deel van een organisatie en YELLOW voor het meer creatieve deel van een organisaties waar unieke oplossingen worden bedacht voor unieke problemen.

Maar eigenlijk geldt YELLOW&BLUE op alle niveau's. Mensen hebben een rechter en een linker hersenhelft. De linker kant is de ratio (BLUE) en de rechter staat voor creativiteit (YELLOW). De kunst is om ze alle twee te gebruiken. Bedrijven zijn tot nu toe vooral gericht op de linker hersenhelft: ratio of in onze termen BLUE.

Maar als je unieke problemen wilt oplossen dat heb je weinig aan standaard processen, dan heb je iets anders nodig: creativiteit of zoals wij dat noemen: YELLOW. En dat geldt denk ik ook voor onze regering. Onze overheid en ons parlement staat stijf van de regels. Daardoor trekt het ook mensen aan die deze regels moeten en willen handhaven. Dat betekent dat doorbraken in denken onmogelijk zijn. Anders denken wordt tegengehouden door de regels die wij onszelf hebben opgelegd.

Wat kan je dan wel doen? Ik denk dat we een BLUE -regering nodig hebben die het gekozen beleid uitoefend en kan handhaven. Maar dat we daarnaast een YELLOW-regering nodig hebben, die los van alle conventies en regelgeving met nieuwe oplossingen durft te komen. Een YELLOW-regering waar passie vanaf straalt en mensen in het hart weet te raken.

En natuurlijk begrijp ik als geen ander dat je met een YELLOW-regering de wedstrijd niet gaat winnen. Maar met een BLUE-regering ook niet. Het gaat juist om het samenspel tussen deze twee kanten. Juist door gebruik te maken van de twee krachten kom je tot beheersbare passievolle nieuwe beslissingen die ons land van een teloorgang kunnen redden.

Want wees eerlijk, we zakken als land op alle fronten af naar de middenmoot. We worden een grijs nietszeggend landje zonder eigen gezicht. En daar baal ik van. Laten we nu even uit onze eigen regelgeving stappen en kijken wat er echt nodig is om stappen te maken. Zonder rekening te houden met alles waar we aan moeten voldoen. Als het goed is geeft dat zoveel energie dat we bij de invoering succesvol kunnen zijn EN de aan de meeste regelgeving kunnen voldoen. En dan hebben we een goede oplossing. YELLO&BLUE.

Ik stem nu voor een YELLOW&BLUE-regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten