donderdag 24 september 2009

weet jij nog waar het om draait?

Gisteren weer een aantal presentaties gezien van topcoaches. De coach = de norm, was een veelvuldig genoemde term. Persoonlijk belang ondergeschikt maken aan het teambelang. Integriteit van de coach. Duidelijk doel hebben voor het team. Discipline en oog voor de persoon. Inspiratie en jennen van je topmensen (die is grappig he). Erachter komen of mensen wel intrinsiek gemotiveerd zijn.

Dat waren termen die gebruikt werden door eigenlijk alle coaches. Wat ze ook riepen was dat je in een klein team het orgineel kan zien van hoe een organisatie kan functioneren. Ze gaven direct toe dat de omvang van organisaties zorgt voor extra complexiteit. Maar juist door die complexiteit en het niet meer weten wat het orgineel was gaan dingen mis.

Wij noemen de ultieme manier van samenwerken de oervorm. De oervorm van samenwerken: 4 vrienden om een keukentafel plannen een reisje. Deze vrienden kunnen alles tegen elkaar zeggen, zien elkaar, voelen elkaar, kunnen documenten delen, samenwerken, signalen oppakken en er iets mee doen. Beter dan deze situatie kunnen we het niet krijgen.

Alles wat je gaat toevoegen aan de oervorm zorgt altijd voor afbreuk van de kwaliteit. Wanneer medewerkers in verschillende kamers zitten en samenwerken, bouw je complexiteit in. Wanneer ze op verschillende tijdstippen werken, bouw je complexiteit in, wanneer je via formulieren gaat samenwerken bouw je complexiteit in.

Het is mijn overtuiging dat de meeste leidingevenden in Nederland niet meer weten wat de oervorm is. Omdat ze het beeld niet hebben kunnen ze ook niet op de juiste zaken sturen. Ze zullen zich vasthouden aan processen en regels, want dat geeft houvast. Terwijl als je weet hoe een groep mensen samenwerkt, je daar je zekerheid uit haalt.

Meer dan ooit ben ik overtuigd dat leiderschap binnen een organisatie van crusciaal belang is voor het succes van een organisatie. Dat er een helder beeld moet zijn waar we heen gaan, maar ook welk gedrag daarbij past. Binnen een organisatie wil je alleen werken met mensen die het bedrijfsbelang boven hun eigen belang stellen, anders moeten ze vertrekken.

En ik denk dat het daar nu juist mis gaat, er zijn teveel mensen die gaan voor hun persoonlijk belang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten