donderdag 3 september 2009

duurzaam ondernemen

Vandaag had ik een gesprek met de directeur van een organisatie met zo'n 800 medewerkers. Een zeer vooruitstrevende organisatie met een bevlogen leider. Op een gegeven moment hadden we het over duurzaamheid. En hoe kan je nou duurzaam ondernemen.

Er zijn natuurlijk een aantal zeer voor de hand liggende zaken die je direct kunt oppakken zoals overstappen op groene stroom of je autopark aanpakken. Ook kan je nog wat zaken doen aan je gebouw en het gebruik van papier terugdringen. Maar dan wordt het toch wel een beetje stil.

Wat hij heeft gedaan is een 0-meting uitvoeren om de huidige carbon footprint te bepalen. Als je die weet kan je jezelf een doel stellen om over een aantal jaren bijvoorbeeld 30 procent lager te zitten. Dat is mooi, omdat het alleen tussen de oren gaat zitten wanneer je er regelmatig mee wordt geconfronteerd.

Wat ik bij mijzelf merk is dat het allemaal nog een beetje dun aanvoelt. Bij mijzelf bedoel ik dan. Ja, ik wil graag duurzaam ondernemen, ja we willen daar een voorbeeld in worden...maar.. Het zijn van die voor de hand liggende dingen. Volgens mij ligt er ergens een veel grotere vis om duurzamer te worden. Alleen voel ik dat ik met de manier van denken die ik nu hanteer de oplossing niet ga vinden.

Misschien moest ik maar eens een wijntje nemen.

2 opmerkingen:

 1. Methaanreductie schijnt nog veel kosteneffectiever te zijn: http://www.duurzaamgebouwd.nl/index.php?pageID=3946&messageID=2910

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is duurzaam moet je dan wel weten. Gaat het om het milieu? Gaat het om normen en waarden? Met NL als focus of de wereld? Die vragen maken het wel complex maar zijn noodzakelijk....
  Bottom line is dat er te veel mensen op deze aardbol zijn. Dat veroorzaakt milieu belasting en het "verhufteren" van de maatschappij (graaicultuur, te druk waardoor korte lontjes, alles duur etc.).

  We kunnen in NL ons best doen moet alles beter te doen en dat moeten we vooral oook blijven doen, maar het is een druppel op de gloeiende plaat. 3e wereld landen zijn aan het ontwikkelen en die ontwikkeling gaat gepaard met het gebruik van meer grondstoffen en CO2 uitstoot (en de rest). En die ontwikkeling moeten we ze ook zeker gunnen wij hebben immers lang genoeg kunnen profiteren van de welvaart (waar we overigens volgens onderzoeken niet gelukkiger van geworden zijn, maar dat is een andere discussie).

  De oplossing zit dus in minder mensen. Dat moeten we stimuleren. Goeie nieuws is dat in 50 jaar je enorm snel de wereldbevolking laat afnemen als iedereen minder kinderen neemt. Dat scheelt een belasting op de wereld? Dar scheelt ruimte, files, goedkoper wonen, the works. Wat dat betreft doe jij het super: geen kinderen. Duurzaam zat.

  BeantwoordenVerwijderen