donderdag 3 september 2009

de organisatie afmeren

Iedereen die zeilt weet direct wat ik bedoel. "maak gebruik van de krachten die er zijn, probeer er niet tegen te vechten". Wanneer je met een zeilboot aan het manouvreren bent, moet je heel erg op de wind letten, stroming, het roereffect, je snelheid, noem maar op.

Wanneer je dat niet doet, is de kans op ongelukken erg groot. Het heeft namelijk geen enkele zin om te denken dat je sterker bent dan de wind of de stroming. Daar kan je niet tegen vechten. Je moet het zelfs omdraaien. Probeer een strategie te bedenken waarbij je maximaal gebruik kunt maken van deze krachten.

Dat kan natuurlijk betekenen dat je ineens vanuit een andere kant moet aanvaren, of achteruit, of juist heel hard of zacht. Maar het belangrijkste leerpunt is dat je nooit tegen deze krachten vecht, maar ze juist gebruikt.

Eigenlijk zie ik dit gedrag binnen organisatieveranderingen bijna nooit. Daar maken we niet echt goed gebruik van de krachten die er zijn. Waarschijnlijk ook omdat we ze niet echt kennen. Maar ook negatieve krachten zijn krachten. En als je die zo kan positioneren dat ze het geheel gaan helpen, dan zijn we er.

Maar om te begrijpen waar de krachten zitten moeten we heel goed met elkaar kunnen communiceren. Organisatieveranderingen zouden heel eenvoudig zijn wanneer je met iedereen een 1:1 kan hebben. Maar door de schaal is dat vaak niet mogelijk. Mensen worden overvallen door veranderingen en zetten hun kracht in. Vaak net de andere kant op omdat ze zich niet gehoord en begrepen voelen.

Mijn voorstel is om voordat je een verandering inzet je eerst goed moet begrijpen welke krachten er zijn en welke kant ze opwijzen. Kies daarna een strategie om maximaal gebruik te maken van de aanwezige energie. Probeer zo min mogelijk kracht te gebruiken voor de verandering. (boegschroef).

Wat mij betreft is voor het veranderen van een organisatie, de analogie met het afmeren van een zeiljacht sluitend.

(Maar hang voor de zekerheid nog wel een klein stootwilletje buitenboord).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten