woensdag 2 september 2009

extra slag maken

We hebben de afgelopen paar weken een stijging gezien van de beurskoers, maar de lijn naar beneden is weer ingezet. In Duitsland is het geld op voor sloopauto's, in Nederland zijn er weer minder auto's verkocht. De bouwsector gaat het nu pas heel zwaar krijgen.

Het zou zomaar kunnen zijn dat we een tijdelijk opleving hebben gehad doordat de overheid heel veel geld in onze economie heeft gestopt. En dat raakt nu op. Verder is er erg weinig structureels veranderd. Dus kan je dan verwachten dat alles weer goed zal komen.

Ik denk het niet. We zullen onze mindset over onze samenleving moeten aanpassen. We kunnen nooit meer per persoon zoveel kopen zoals we hebben gedaan. Dus we gaan ook nooit meer zoveel produceren zoals we hebben gedaan. Dan maken we dus ook minder omzet en minder winst met zn allen.

Om je een beetje gelukkig te voelen zal je je eigen geluk niet meer moeten laten afhangen van geld of spullen. Maar van zaken die veel belangrijker zijn dan dat. Alleen zijn we daar blijkbaar nog niet aan toe, en houden we vast aan het oude. Hoe meer geld hoe gelukkiger...zoiets.

En als we het dan toch allemaal wat anders moeten doen, en dat moeten we, laten we dan gelijk eens goed nadenken over hoe we het doen. En wat ons handelen voor effect heeft op onze samenleving en ons milieu.

Misschien kan je wel gelukkig worden door een beetje te zorgen voor je omgeving. Dat zou toch wat zijn zeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten