Zit ik hier op mijn terrasje naar de zonsondergang op zee te kijken met een glaasje wijn in hand. Het schijnt de laatste warme avond van het jaar te worden, dus maar even van genieten. Even kijken op nu.nl of er nog iets is gebeurd. Lees ik dit artikel waarin staat dat PWC een onderzoek heeft uitgevoerd naar de verkoop van electrische auto's in 2020.
Dat is dus over 11 jaar. Wat ze stellen is dat tussen de 2 en 5 procent van de nieuw verkochte auto's in 2020 electrisch zal zijn. Daar geloof ik dus helemaal niets van. Ik denk dat er een heleboel electrische stadsauto's zullen zijn en daarnaast nog veel meer auto's met een brandstofcel.
Een auto met een brandstofcel van waterstof, die weer electriciteit zal opwekken om de electromotor te voeden. Natuurlijk gaat het hier allemaal vooral om de infrastruktuur om deze auto's te laden met energie. Maar dat gaat ongetwijfeld heel snel.
Energiebedrijven zullen in steden laadstations opzetten voor electrische auto's. Er komen driewielers voor korte stadsritjes, Opleggers op de snelweg waar de electrische autootjes intra-stad worden vervoerd.
Mijn verwachting is dat het aantal volledig electrische auto's eerder boven de 15 procent aan zal liggen dan tegen de 2 procent in 2020. Eigenlijk wil ik wel een weddenschap aangaan met PWC. Bij iedere procent boven de 5 procent krijg ik van PWC een goede fles wijn, bij iedere procent onder de 5 procent krijgen ze van mij een fles wijn.
Is toch een goeie deal!?
Energiebedrijven werken aan 'Smart Grid' oplossingen: energie niet afnemen als het jou uitkomt, maar energie volgens afspraak 'broadcasten' naar de afnemer. Doel lijkt om slimmer met het distributienet om te gaan. Nadeel of verborgen agenda: de e-auto is de proeftuin, het echte doel is te zijner tijd energie verkopen aan de hoogste bieder!
BeantwoordenVerwijderenEven kijken of ik dit systeem begrijp. Dus er zijn ook momenten dat je heel goedkoop kunt inkopen, alleen op onhandige momenten.
BeantwoordenVerwijderenDan gaan er dus bedrijven op de markt die de consument opslagcapaciteit gaan aanbieden om goedkope energie tijdelijk op te slaan.
Klopt dat?
Onze handelsgeest doet geloven dat zoiets klopt, alleen ontbreken de effectieve mogelijkheden om elektrciteit op te slaan. Dat is overigens de spagaat in alles wat 'mobiel' is: auto's, maar ook computers en mobieltjes; het moet steeds meer kunnen, neemt daardoor steeds meer energie en hoe sla je dat op. Brandstofcellen, dus energie lokaal en 'anders' opwekken, lijkt een mooie oplossing voor auto's alhoewel ik niet weet wat de 'energieinhoud' van zo'n ontwikkeling is.
BeantwoordenVerwijderen