woensdag 9 september 2009

ondernemer 2.0

Gisteravond een informeel etentje met zes ondernemers gehad. Al snel ging het gesprek over de recessie en wat het nou allemaal betekent voor je. We wilden geen mooi weer verhalen, maar al snel tot de kern komen. Met de billen bloot, 'waar maak je je zorgen over'. In grote lijn kwam het er op neer dat de meesten zich zorgen maakten over of hun klanten de rekeningen nog wel kunnen betalen. En hoe lang je door moet gaan met klanten die het moeilijk hebben.

Verder viel erg op dat met name de ondernemers met eigen panden veel problemen hebben met onderhuurders. Het komt steeds vaker voor dat ze de huur niet meer kunnen betalen of hun huurcontract opzeggen omdat ze voor niets in een ander pand kunnen zitten. Wanneer je als ondernemer dan ook nog eens je pensioen in aandelen hebt gestopt, je bedrijf wat minder loopt en je geen huurinkomsten meer hebt ontstaan er toch wel slapeloze nachten.

De ondernemers stonden wel bijna allemaal in de stand om radicale beslissingen te nemen. Zakelijk maar ook prive. Weg met bezit, geen sores meer aan je hoofd, meer tijd besteden aan echt belangrijke zaken zoals samen met je dierbaren mooie momenten meemaken. Geen idealen van anderen meer nastreven, duurzamer leven en duurzamer ondernemen, een slag maken.

Uiteraard kwam ook het onderwerp bank even ter tafel. Niet een ondernemer kon een positief voorbeeld noemen van een meewerkende bank in het afgelopen jaar. Het algehele beeld was dat de banken het midden en kleinbedrijf op dit moment echt in de kou laten staan. Ook wanneer je tot vorig jaar een topklant was. Ze willen niets meer aan je lenen. Zo nu en dan willen ze een uitzondering maken maar dan betaal je een toprente en moet je alles wat je hebt als zekerheid inbrengen. Dus je bedrijf, je huis, je bankrekening, je auto, ook van je partner, alles.

Wat ik gisteravond zag was veel zelfreflectie. Wat ben ik aan het doen, wil ik dit wel, waarom meer, kan het ook anders, wil ik dit zelf of jaag ik een droom van iemand anders na. Dat soort vragen kwamen over tafel. Was wel bijzonder om mee te maken. Dus wat mij betreft brengt de recessie ook veel goede dingen. Er is op dit moment duidelijk een gevoel van urgentie bij ondernemers.

Dit is dus het moment om een radicale verandering in te zetten, of een bifurcatie zoals Elvin Laszlo het noemt.

1 opmerking:

  1. Eens. Dit moet de ondernemer kietelen om stappen te zetten en echte keuzes te maken. Blijkbaar dan zonder banken...

    BeantwoordenVerwijderen