maandag 12 oktober 2009

een nieuwe beschaving

Afgelopen vrijdag heb ik een dag mogen discussieren met een aantal toppers uit Nederland over duurzaamheid, nieuwe organisaties, een nieuwe maatschappij, nieuwe normen en waarden. Het is een groep van 10 mensen uit verschillende disciplines. Een architect, oud bestuurders, ondernemers, bestuurder uit de overheid, hoogleraren. Echt een zeer bijzondere groep mensen.

Wat mij opviel is dat we eigenlijk dezelfde taal spreken, maar ieder vanuit zijn eigen vak. We willen blijkbaar allemaal hetzelfde en zien op lange termijn ook hetzelfde beeld voor ons. Een wereld waarbij we in evenwicht met onze omgeving leven. Een wereld waar mensen kunnen groeien zonder dat de groei ten koste gaat van anderen of de omgeving.

We hebben vele details besproken over hoe die wereld er uit zal zien. Al snel werd duidelijk dat we alleen een nieuwe wereld kunnen bouwen door te starten bij de huidige wereld. Niet als don quichots vooruit lopen. Aansluiten op de huidige gedachten en iedere keer een klein beetje veranderen. Bij alles wat we doen een verbetering aanbrengen.

Tijdens de dag kwam het begrip 'een nieuwe beschaving' een paar keer naar voren. En eigenlijk kan ik mij daar wel in vinden. We groeien snel toe naar een nieuwe beschaving. Een beschaving waar we anders met elkaar omgaan, anders met de aarde omgaan, we andere idealen nastreven een beschaving waar materialisme veel minder prominent aanwezig zal zijn. Niet een flauwe softe gemeenschap, maar een wereld waar mensen echt keuzes durven maken. Waar je jezelf mag zijn en niet hoeft te verschuilen in uniformiteit.

Hoe dan ook, het was een bijzondere dag. Ik kijk uit naar de volgende bijeenkomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten