donderdag 8 oktober 2009

onze samenleving is gebaseerd op ANGST

Ik ben nu bijna 20 jaar aan het ondernemen en ik kom er steeds meer achter dat bijna iedereen bang is. We zijn doordrengt van ANGST. Angst beheerst ons complete leven. Dacht je van niet?

Mensen zijn bang om oud te worden, om dood te gaan, om hun baan te verliezen, om een ongeluk te krijgen, om niet geaccepteerd te worden door collega's, om niet serieus genomen te worden, om lelijk te zijn, om te dik te zijn, om te dun te zijn, om een grote neus te hebben, om saai te zijn, niet aardig gevonden te worden, om fouten te maken, om achtergesteld te worden, om niet serieus genomen te worden door je vader...noem maar op.

Het gevolg van bang zijn is dat je verkrampt. Dat je niets meer durft, geen initiatieven meer neemt, want dat verhoogt immers het risico dat het ergste je gaat overkomen. Ik kijk nu naar een jachthaven vol met peperdure zeiljachten die klaar liggen voor een wereldreis. Denk je dat die schepen de Noordzee opvaren wanneer er meer dan windkracht 3 staat? Welnee, een handjevol gekken misschien. De rest van deze zeilers durft dat natuurgeweld (windkracht 3) niet aan. Want ze zijn bang, bang dat er iets zal gebeuren met de boot, henzelf, de bemanning. (dekt de verzekering het dan wel?)

Dus alle potentie en mogelijkheden liggen aan je voeten te wachten tot je ze oppakt, maar bijna niemand durft. Sterker nog, hoe meer je hebt, hoe meer je verkrampt. Want je bent bang dat wat je hebt zult verliezen. En dus ga je in de remmen en ga je verdedigen. Wat het grappige is van deze reactie: je hebt meer, maar je bent minder gelukkig. Weet je waarom? Je leeft niet meer. Je bent geworden wat je hebt: Een ding.

Wat zou de wereld er toch geweldig uitzien wanneer we niet meer bang zijn. Dan kiezen we weer voor onszelf en onze wereld. Dat kiezen we een baan die bij ons past, dan gaan we de zee op omdat de zee trekt. Dan maken we weer wandeltochten in de regen, dan ben je niet meer een gevangene van statusspullen. Je bent weer vrij.

Geluk krijg je volgens mij alleen door jezelf te durven zijn. Niet meer bang te zijn wat anderen van je vinden, niet meer bang te zijn. En zoek een omgeving waar je echt jezelf kunt zijn. Je doet niemand er een plezier mee te blijven zitten op een plek die niet bij je past.

Kies voor jezelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten