zondag 18 oktober 2009

MKB Nederland begrijpt social media niet

Afgelopen donderdag was ik spreker op het ondernemerscongres in Nieuwegein. 1700 MKB ondernemers waren die dag opzoek naar inspiratie. Ik vond het allereerst al onvoorstelbaar dat er zoveel ondernemers een dag vrij wilden maken, en daar ook nog eens voor hebben betaald. Het ging hier dus niet om het grootbedrijf maar juist om ondernemers met meer dan 5 werknemers. Volgens mij had 25% van de ondernemers meer dan 50 man in dienst.

's Middags waren de breakout-sessies en ik heb toen samen met de oprichter van seats2meet (Ronald van der Hoff) twee keer anderhalf uur een presentatie gegeven. De presentatie ging uiteraard over de adaptieve organisatie en over Yellow&Blue. Ronald vulde het geheel verder in door heel praktisch uit te leggen hoe hij zijn organisatie heeft ingericht. Vooral hoe hij heel goed gebruik maakt van alle social media die op dit moment beschikbaar is.

Een te verwachten vraag was natuurlijk aan de zaal (circa 70 man), "wie van jullie gebruikt er Twitter?". 4 mensen staken hun hand op!!, waarvan 1 van Ronald, 2 van e-office en 1 ondernemer. Is dit erg?, kan je jezelf afvragen. Mijn antwoord is JA.

ik vind het zelfs onverantwoordelijk gedrag van ondernemers wanneer ze niet begrijpen wat er om hen heen aan het gebeuren is. Blijkbaar hebben de meeste ondernemers geen tijd meer om even afstand te nemen en te begrijpen in welke wereld wij nu leven. Ondernemers moeten begrijpen dat ze met hun bedrijf heel snel een nieuwe wereld in schuiven. En er is niets dat dit gaat stoppen. Om te overleven zal je de nieuwe wereld dus moeten begrijpen.

Deze nieuwe wereld bestaat uit heel veel internet, social media, mensen die zich zonder organisatie organiseren. Het gaat hier niet om techniek, probeer juist te begrijpen wat de onderstromen zijn, begrijp dat organisaties en de overheid het steeds minder voor het zeggen hebben. Het is de massa, met name de georganiseerde massa die de macht grijpt. Probeer te begrijpen hoe die krachten werken.

Ik maak me zorgen als het gaat om leidinggevend Nederland. De meesten hebben een afkeer van IT, en missen daardoor de boot. Mijn advies is om als je ondernemer bent, je heel snel gaat verdiepen in de mogelijkheden en dynamieken van internet en social media.

Als je er voor kiest dat niet te doen is de kans groot dat je binnen 5 jaar niet meer bestaat. Omdat niemand je meer kan vinden.

2 opmerkingen:

 1. Is dit erg? Ja, ik denk het ook, maar ook weer niet. Maar als we terug gaan in de tijd, dan zagen we hetzelfde met de komst van Internet. Een website was toen ook onzin dacht men.

  We moeten ons realiseren dat de economie op het MKB drijft, niet op de grote jongens. Die staan wel in de pers maar stellen economisch niet zoveel voor.
  En omdat het gemiddelde bedrijf 7 medewerkers telt, zijn er nogal veel bedrijven die dit probleem ook nu weer hebben. En omdat ze het allemaal hebben, maakt het vanuit concurrentie positie ook niet uit dat ze het hebben, t.o.v. elkaar is er ook geen voordeel c.q. gezamenlijk nadeel.

  Top zou zijn als je als kleine ondernemer het wel zou snappen en het wel allemaal zou toepassen: dan kan je je onderscheiden en efficiƫnt werken.

  Grote bedrijven geven nu eenmaal R&D geld aan organisatorische en culturele innovatie. Dat zagen we in 1993 ook toen de eerste grote bedrijven met Notes aan de slag gaan. En met dat soort bedrijven doet e-office zaken.

  Nog even reflectie: jouw referentiekader is afwijkend en wat social software betreft sterk afwijkend van collega ondernemers, zeker in het MKB (waartoe e-office ook behoord). Logisch dat jij dit wel ziet/snapt/wil en zij niet. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en ik was die ene ondernemer die zijn hand opstak! Met een vriendelijke groet, Arne Hopstaken (Govaert makelaardij)

  BeantwoordenVerwijderen