zondag 10 januari 2010

een nieuwe beschaving: 100% garantie!


De ene wereld wil terug naar oude normen en waarden, de andere wereld wil een stap voorwaarts maken. Dat is zo'n beetje de situatie waar we nu in verkeren. De huidige samenleving lijkt te zijn aangekomen op een T-splitsing. Gaan we terug naar vroeger of maken we op basis van nieuwe inzichten de stap naar een nieuwe moderne samenleving.

Hoe dan ook, we zitten in een vacuum. Onze leiders weten het ook niet meer, oude aanpakken lijken niet meer te werken, de overheid verliest aan respect. Mensen kunnen 'ongestraft' onbehoorlijk gedrag vertonen, er is veel onzekerheid bij veel mensen. Juist deze onzekerheid is een voedingsbodem voor oud denken. Want vroeger was het toch ook allemaal goed, is dan de redenering. En als we het oude doen, weten we in iedergeval wat we krijgen.

Het zal duidelijk zijn dat ik niet geloof in het teruggaan naar oude rituelen en gebruiken. Dit denken heeft ook vaak te maken met eerst de eigen groep voorrang geven. Dit heeft alles te maken met afzetten tegen alles wat niet hoort bij de eigen groep. Fundamentalisme ligt dan op de loer. Omdat ik intussen begrijp dat een groot deel van de mensheid (in het westen) bang is voor de toekomst zal ik rekening moeten houden met een terugval van onze samenleving. Maar in mijn beleving zal deze terugval maar van tijdelijke aard zijn.

Juist door te kijken naar de 'onderstromen' in onze samenleving, zou je kunnen zien dat wij ons ontwikkelen. Met 'wij' bedoel ik dan (bijna) iedereen op aarde. De onderstromen zijn bijvoorbeeld dat alles met alles is verbonden, dat iedereen steeds authentieker wil worden, dat we ons steeds meer bewust zijn van onze omgeving, dat we ons er steeds meer van bewust zijn dat onze consumptie niet houdbaar is en dat de wijze waarop we landen en bedrijven besturen dezelfde toekomst heeft als het 'Ijzeren gordijn'.

Onze samenleving is onderwater heel hard opweg naar een nieuwe vorm. Dit is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. En de grote 'driver' is de groei in bewustzijn van miljoenen mensen. Al deze mensen zoeken een nieuwe omgeving waar ze nog meer kunnen groeien, als mens. Die nieuwe omgeving wordt onze nieuwe beschaving. Een wereld waarin je jezelf kunt zijn zonder dat het ten koste gaat van iemand anders of iets anders. Die nieuwe beschaving gaat er komen: 100% garantie.

2 opmerkingen:

  1. Uiteraard gaat die nieuwe beschaving er komen, in welke vorm dan ook. Dat gebeurt namelijk al sinds de mens op aarde rondloopt en dat zal pas stoppen wanneer de laatste mens van de aarde is verdwenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Achtergronden van deze lange termijnontwikkeling worden beschreven in een drietal boeken die wat mij betreft als trilogie bij elkaar horen: 1) Een beknopte geschiedenis alles, Ken Wilber 2) Logica van het Gevoel, Arnold Cornelis 3) Spiral Dynamics, Don Beck. Het is mijn inspiratie top-3.

    BeantwoordenVerwijderen