maandag 4 januari 2010

leren van de toekomst


Zou het niet mooi zijn wanneer je zou kunnen leren van de toekomst in plaats dat je alleen maar kunt leren van het verleden. Wanneer we alleen maar leren van het verleden blijven we variaties bedenken gebaseerd op het verleden. Er zal dus niets veranderen. En juist nu moeten we zien los te komen van het verleden. Onze huidige samenleving sloopt de planeet, sloopt ons allemaal.

De huidige manier van leiderschap en bestuur begint af te brokkelen zoals eind jaren tachtig 'het ijzeren gordijn' is afgebrokkeld. De vraag is dan: maar hoe gaan we het dan wel doen. Het antwoord is niet te vinden in het verleden! Het antwoord ligt in de toekomst! We zullen de dingen radicaal anders moeten doen willen we als mensheid overleven.

Het wordt dus steeds belangrijker om te 'zien' wat er nu aan de hand is, en te zien welke onderstromen aan het veranderen zijn. Bijvoorbeeld dat mensen een sterke behoefte hebben om meer authentiek te zijn. Welke gevolgen heeft dat voor de economie, de samenleving, de organisaties, de producten en natuurlijk voor jou.

Maar voordat we zover zijn, zullen we eerst iets moeten leren: niet meer bang zijn. Niet meer bang zijn voor onze toekomst, bestaande ideeen durven loslaten, openstaan voor nieuwe gedachten, kwetsbaar durven opstellen, niet meer bang zijn voor je positie, je status, je inkomen. Maar juist durven vertrouwen in je eigen kracht.

Juist door los te laten ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden. Hou niet vast aan materie maar geloof in de toekomst. Materie heeft te maken met zorgen en het verleden. Kijk ook naar je andere ik, de 'ik' die gaat voor de toekomst. Die 'toekomst-ik' heeft iedereen.

En zolang je geen ruimte geeft aan die andere ik zul je nooit kunnen leren van de toekomst. En zolang jij niet kunt leren van de toekomst, zal onze samenleving instorten. Mijn advies: laat los en kijk eens wat er allemaal op je af komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten