maandag 18 januari 2010

Haiti


In een week zijn 70.000 mensen begraven in Haiti. 70.000 mensen, ofwel alle inwoners van Katwijk, Roermond of Bergen op Zoom. En het einde is nog lang niet in zicht. De beelden laten mensen zien die aan het overleven zijn. Niets is meer belangrijk, behalve zorg, eten en drinken. Een vreselijke aardbeving en de wereld van tienduizenden mensen is op slag over.

Wanneer je daar bij stil staat kan het niet anders dan dat het je eigen leven relativeert. Waar maken we ons nou eigenlijk druk over. Over de files, je werk, je gewicht, je vakantie, je pensioen, de kou, je baas, de overheid. Als je dit ziet kan het niet anders dan dat je denkt: "wat hebben we het hier eigenlijk ontzettend goed voor elkaar, wat hebben we ontzettend veel geluk om hier te mogen wonen". Geen aardbevingen, rijkdom, veiligheid, gezondheidszorg, vervoer, eten, drinken.

Alleen het probleem met mensen is dat we nooit tevreden zijn. We wennen vreselijk snel aan de dingen die we hebben. We vinden het al snel heel normaal. En dat is het dus niet. Kijk maar naar Haiti. Het is niet normaal wat wij allemaal hebben. Laten we nou eens niet proberen om steeds meer te hebben. Laten we nou eens niet ontevreden zijn met onze eigen situatie en alleen maar kijken naar wat we niet hebben. Kijk eens naar jezelf, naar onszelf en wees blij met het nu.

Alleen wanneer je inziet dat wanneer je in Nederland leeft je heel gelukkig mag zijn kan je iets doen voor anderen. Alleen wanneer je niet constant denkt dat je vanalles tekort komt kan je de wereld een beetje veranderen. Wanneer we het hebben over het nieuwe werken dan heb je het over 'zorgen voor je omgeving' Zorgen voor je omgeving in een kantoor, maar ook thuis, ook prive, maar ook als community en als land. Het is een houding. Je kan alleen maar groeien wanneer je omgeving groeit. En Haiti heeft nu onze hulp nodig. Het nieuwe werken is een houding: het is gedrag.Dus aan iedereen die bezig is met HNW: help je omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten