woensdag 27 januari 2010

werkgeluk? wees eerlijk naar jezelf!


Gisteren als panellid deelgenomen aan een discussie over werkgeluk. Het was een seminar georganiseerd door het consultancybedrijf Perpetuum. Er waren circa 130 gasten waarmee kennis werd gedeeld. In het eerste deel van de middag werd de uitslag uitgelegd van alle antwoorden die de deelnemers eerder op een website hadden ingevuld. Wat je mocht verwachten van dit publiek was dat 'werkgeluk' belangrijk is voor mensen en bedrijfsresultaten.

In het tweede deel mocht ik ook optreden in een panel om antwoorden te geven op diverse vragen. Daarna waren er rondetafelgesprekken waar diverse onderwerpen over werkgeluk werden besproken.

Wat mij opviel was dat iedereen wel werkgeluk wil, maar het ook erg laat afhangen van zijn of haar omgeving. Dat iedereen er wel een mening over heeft maar het erg lastig vind om er zelf ook consequenties aan te verbinden. Dat werkgeluk eigenlijk gegarandeerd moet worden door organisaties. Dat werkgeluk het ultieme doel is in het leven.

Ik denk dat werkgeluk niet kan zonder werkdip. Je moet de andere kant ook meemaken om te begrijpen wat geluk is. Wanneer de verhouding niet goed is moet je keuzes maken. En dat kan betekenen een andere werkomgeving zoeken. Alleen wanneer je heel eerlijk bent naar jezelf kan je de juiste beslissingen nemen. Zorg er ook voor dat je bestedingspatroon minder is dan je inkomen. Als je geen financiele ruimte hebt ben je gevangen en kan je niet meer bewegen.

Geluk is in mijn ogen dat je het grootste deel van je leven een gelukservaring hebt, maar daar staan uiteraard diverse ongeluksmomenten tegenover. Geluk is ook groeien als mens, een gevoel van keuzes kunnen maken en voldoende vrijheid. En verder is geluk voor mij dat je er 'toe doet; voor een aantal mensen om je heen.

In iedergeval heeft het te maken met weten wie je bent en keuzes maken. Fijne dag vandaag!

4 opmerkingen:

  1. Ik ben het met je definitie eens:
    Geluk is de vrijheid om te doen wat je wilt en dat delen met anderen mensen.
    Daarom is werken met passie (doen wat je wilt) zo belangrijk...

    Op mijn blog heb ik er een aantal artikelen over geschreven.

    http://www.newstart.nl/blog

    Vriendelijke groeten,
    Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi onderwerp voor een seminar. Werkgeluk heeft volgens mij ook veel met passie te maken: waar loop je warm voor, waar ga je voor. Veel mensen vinden het lastig dat te bedenken, of zien direct allerlei beperkende factoren waarom het toch niet gaat lukken. Jammer.. wat als je echt iets wilt, er alvast naar handelt (en leeft) en dit ook deelt met je omgeving gebeurt er opeens van alles. Mooi ook en soms lastig om dat bij jezelf te ontdekken. Vanmorgen las ik in de krant een artikel over midlife crisis en dat dat eigenlijk niet meer bestaat (meer een dipje). En dat het veel eerder ontdekken wie je bent en waar je voor gaat voorkomt dat mensen in zo'n dip terecht komen. Dus eigenlijk direct na je studie al daarmee aan de slag. mooi recept voor een bijdrage aan het ontdekken van je eigen werkgeluk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik wil vooral benadrukken dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. En je moet geluk ook zien. Waar word je gelukkig van op je werk. Een harmonieuze sfeer? Daar moet je dan zelf aan bijdrage. Geniet van dat momentje bij het koffiezetapparaat. Goede resultaten? Deel dan je successen en vier de successen van je collega's. Kortom, geluk komt niet aanwaaien, dat moet je zelf maken. Niet alleen op je werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Werkgeluk! Prachtig onderwerp. Kan me ook helemaal vinden in jouw observatie Roland. Mensen zoeken het vaak extern terwijl geluk in het algemeen en werkgeluk specifiek veel meer een "inside job" is. Dat betekent niet dat je niets aan je omgeving moet veranderen maar het begint wel bij jezelf. Wie ben jij (persoonlijkheid), waar ligt jouw passie, talent, wat zijn jouw waarden. Vanuit die realisatie zelf aan de slag. De organisatie het voor jou laten doen past meer bij de oude wereld. Die van arbeidstevredenheid.

    Vriendelijke groet,
    Onno Hamburger

    http://www.gelukscoach.nl

    Ps. Sonja Lyubomirsky heeft veel onderzoek gedaan naar geluk. Zij gaat ervan uit dat 50% genetisch is (aanleg). 40 procent wordt bepaald door wat je doet en denkt (dit is in principe te beïnvloeden) en slechts 10 procent wordt bepaald door de omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen