dinsdag 26 januari 2010

work21: alleen voor bikkels


Het lijkt er soms op dat mensen die het niet redden in de 'corporate world' zich vastklampen aan #HNW ofwel work21. Alsof het nieuwe werken de plek is waar ze wel tot hun recht kunnen komen, waar wel naar ze geluisterd wordt, waar alles mooi en prachtig is.

Niets is minder waar. Juist in het onvoorspelbare deel van de organisatie (Yellow) wordt vreselijk veel gevraagd van mensen. Het is absoluut geen speelplaats, geen plek waar je kan freewheelen. Het is een plek waar je te maken krijgt met complexe vraagstukken. En die vraagstukken moeten echt binnen korte tijd worden opgelost. Niet alleen, maar juist met andere mensen. En niet alleen tussen 9 en 5, maar juist 24 X 7. Iedere dag, overal en altijd.

Er is ook niemand die je loopt te managen. Klopt. Dat managen moet je dus zelf doen. Je zal zelf de discipline moeten hebben om je aan je afspraken te houden. Je zal zelf zorg moeten dragen voor je voorspelbaarheid, ervoor zorgen dat je nieuwe opdrachten krijgt. Dat betekent ook weer dat je zelf aan je eigen marketing zult moeten werken. Wat kan je, wat is je specialisme, wat is je trackrecord, hoe graag willen mensen met je samenwerken.

Wanneer je jezelf dus wilt ontrekken uit een veilige voorspelbare(blauwe)wereld, waar vanalles voor je is geregeld dan moet je wel even goed nadenken. Bedenk nu eens wat er allemaal voor je wordt geregeld. HNW voelt bijna alsof je voor jezelf gaat werken. Niet helemaal omdat natuurlijk je salaris is gegarandeerd, maar verder moet je vanaf dat moment zelf continue je meerwaarde aantonen.

En dat allemaal lukt het beste wanneer je jezelf heel goed kent, weet waar je heen wilt, creatief en communicatief bent, goed kunt omgaan met onzekerheden, en altijd en overal wilt werken.

Ben jij dat?

1 opmerking:

  1. Roland,

    Los van de vraag of ik dat ben, heb ik nog wel een vraag voor jou:

    Is het enige verschil tussen voor jezelf gaan werken en HNW bij een werkgever de mate van financiele risico dat je bereid bent te nemen ?

    Of anders als werknemer in het HNW neem je wel degelijk risico's op de inhoud, in welke richting ontwikkel je jezelf en blijf je van toegevoegde waarde, maar is het risico of er ook geld mee verdiend kan worden voor de werkgever ?

    BeantwoordenVerwijderen