dinsdag 26 januari 2010

oersaai en dienend


Gisteren gekeken naar het programma 'tegenlicht' van de VPRO. Het ging erover of we de recessie voorbij zijn of dat we het ergste nog moeten krijgen. In principe hebben we niets veranderd natuurlijk, het enig dat we hebben gedaan is heel veel belastinggeld naar de banken gebracht. En de banken draaien weer fantastisch. Alleen is de samenleving wel ontwricht.

Het grote probleem is dat het hele financiele stelsel bij een klein groepje mensen ligt. En waar veel geld is ligt zelfzuchtigheid op de loer. Het gaat om een combinatie van bankiers, politici en de centrale bank. Deze driehoek is verantwoordelijk voor al het geld in onze samenleving. Het financiele stelsel valt buiten alle regelgeving en controle.

Het grote verschil tussen het kweken van tomaten en maken van geld is dat je voor het kweken van tomaten moet zaaien, water geven, zorgen, wachten, oogsten, inpakken, verkopen. Maar om geld te maken als overheid hoef je alleen maar een bedrag in te tikken in een systeem en je hebt het geld. Je drukt het gewoon bij.

Het advies was om banken weer dodelijk saai te maken en ondersteunend aan de samenleving. Je wilt toch ook niet dat je boekhouder de spil is van je bedrijf, waar iedereen omheen is georganiseerd. Je boekhouder moet juist betrouwbaar, saai, ondersteunend en voorspelbaar zijn. Niets meer, niets minder.

En zo moet het ook zijn met onze financiele sector: doodsaai en ondersteunend, niets meer, niets minder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten