woensdag 3 februari 2010

brainfuck


"we need a tractor", klonk het weer uit de WalkiTalki. Samen met Rutger Stekelenburg proberen we samen een keer per jaar wat leuks te doen. Vaak heeft dat te maken met auto's en sneeuw. De afgelopen dagen zaten we dus in Lapland en proberen om auto's te beheersen op ijs en sneeuw. Beheerst driften, glijen, remmen, versnellen, slalommen, noem maar op.

Blijkt best een hele toer te zijn om de juiste snelheid te hebben, de juiste driftangle, positie van het stuur, beetje bijremmen met links en tegelijkertijd gasgeven met rechts. Wanneer je er over gaat nadenken gaat het zeker mis. Maar alleen op gevoel gaat het ook niet. Je moet dus gewoon heel veel uren maken en ervaring opdoen.

Misschien is het je opgevallen dat ik altijd probeer om terug te gaan naar oerprincipes, of oergedrag, oerreacties. Omdat ik denk dat als je dat begrijpt je ook grotere complexere bewegingen kunt 'lezen' en begrijpen. Organisaties bijvoorbeeld.

Maar wat gebeurt er nou in zo'n auto. Je bent al drie dagen hard aan het oefenen en dan ontstaat er een situatie dat je denkt: en nou ga ik een perfect circuitje rijden...helemaal zoals het moet...ik kan het. En nog geen halve minuut later moet je via de walkitalki melden dat je een tractor nodig hebt omdat je de auto compleet hebt begraven in een sneeuwberg.

Hoe kan dat nou, want ik wilde zo graag. Een rondje later rij je een perfecte rit...alles klopt. Maar wat dan opvalt is dat er een soort ritme is, de auto danst, je zit zelf relaxed, bent wel alert, je kijkt verder vooruit, je denkt een heel klein beetje na. En ik denk dat het in het echte leven ook zo is: wanneer je teveel drukt op het moeten en willen presteren gaat er vanalles mis...je bent te krampachtig. Juist wanneer je bijna speelt met de situatie ontstaat er een natuurlijke cadans, een ritme, en je weet precies wat je wanneer moet doen.

De afgelopen dagen heb ik weer veel geleerd over het samenspel tussen denken en spelen, tussen willen en gevoel. In iedergeval is mijn ego weer eens flink aangepakt en snap ik dat er maar een paar mensen echt goed kunnen autorijden.

Hee, ik hoor mijn ego iets roepen: "Hey jij daar, I need a tractor".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten