woensdag 10 februari 2010

madurodam voor succes


Afgelopen maandagavond mocht ik in een debat over talentontwikkeling deelnemen bij BNR. Ik dacht dat we met z'n vieren in een kamertje zouden discussieren, maar er bleken ineens honderd man in een zaal te zitten en wij (het panel) zaten op een podium.

De insteek die gekozen werd was de vraag of het bedrijfsleven iets kon leren van de topsport en andersom. Omdat ik zelf vroeger een aantal keren kampioen van nederland ben geweest (roeien) dachten ze dat het wel interessant zou zijn wanneer ik daar ook aanwezig zou zijn.

Nou moet ik inderdaad zeggen dat ik achteraf gezien wel heel erg gevormd ben door mijn topsporttijd. Grappig is dat je dat op het moment van het sporten zelf niet doorhebt. Wat ik er achteraf van heb geleerd is dat wanneer je deelneemt aan een teamsport, het team eigenlijk een madurodam is van compleet bedrijf. In dit team kom je alle emoties, successen, verliezen, tegenslagen, veranderingen tegen die je ook later in het bedrijfsleven tegenkomt.

Wanneer je dan ook nog eens de grenzen opzoekt met zo een team, topsport dus, dan worden de dynamieken alleen maar sterker en meer uitvergroot. En daar kan je van leren. Omdat je er zelf ingezeten hebt, herken je bepaalde signalen van mensen en teams. je gaat zien of ze lekker in hun vel zitten, lui zijn of juist hyper, overwerkt raken, of gedemotiveerd. En daar kan je dan vervolgens iets mee doen.

Bedrijven van de 21ste eeuw draaien meer en meer om de kwaliteiten van mensen. Dat betekent dat naast het managen van de processen leiders nog een kwaliteit moeten ontwikkelen: interesse in de groei van hun mensen. En daar gaat het dus vaak mis. De meeste managers die ik ken, roepen wel dat mensen het allerbelangrijste zijn in hun bedrijf, maar ze menen het niet.

De meeste managers en leiders zijn gericht op het proces en zien mensen als resources. Een resource kan je vervangen als het op is. En zo wordt er naar mensen gekeken. Vaak wordt er dan ook gesproken over poppetjes of in detacheringstaal: het butsen van warm vlees. Wanneer bedrijven succesvol willen worden in de huidige tijd heb je managers nodig die in mijn ogen twee dingen heel goed moeten begrijpen: processen en mensen.

Het managen van processen kunnen we leren met de kennis die we hebben opgedaan in de 20ste eeuw. Als we de meest elitaire vorm willen kiezen hebben we MBA achter onze naam staan. Maar dat betekent niet dat je daarmee als leider succesvol zult zijn. Ik ben ervan overtuigd dat als je een goed leider wilt worden je ook geinteresseerd moet zijn in mensen. Je moet mensen willen laten groeien. En hoe dat werkt leer je op geen enkele universiteit of MBA. Dat leer je alleen in het madurodam voor succes: teamsport.

En hoe meer druk er op je sportteam heeft gestaan, hoe meer je hebt geleerd over mensen en groepsdynamieken. Combineer dat met je kennis over het managen van processen en je hebt alle ingredienten om de ideale leider voor de 21ste eeuw te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten