dinsdag 23 februari 2010

Nederland 2.0


Wanneer je jaren voorop gelopen hebt is de kans ook groot dat je als eerste tegen de grenzen aanloopt van je discipline. Dit geldt voor de sport maar nu ook voor onze economie. Nederland heeft jaren genoten van de mogelijkheden die de 20ste eeuw ons heeft geboden. Nu zijn de grenzen echt bereikt en kunnen we twee dingen doen.

Het eerste wat we kunnen doen is boos worden dat anderen steeds beter worden in ons eigen spelletje. Je voelt dat het steeds lastiger wordt om een leidende rol te spelen en moet toezien hoe je positie wordt aangetast. Dit is een zeer vervelende positie. Je probeert met alle macht controle te houden over een oud spel, maar je weet dat je het niet gaat redden.

Wat je ook kunt doen is accepteren dat je als geen ander 'het oude spel' hebt doorleefd. Je weet precies hoe het werkt en weet ook waar de sterke en zwakke plekken in het spel zitten. Deze kennis en ervaring kunnen je helpen om een nieuw spel te bedenken. Een spel die door bijna niemand meegespeeld kan worden omdat andere partijen de ervaring nog missen om echt te begrijpen hoe het oude spel gespeeld moet worden.

Nederland weet als geen ander wat het betekent om rijk te worden op basis van 20ste eeuw economie. Nederland heeft veel ervaring opgedaan met een hoge welvaart, veel kennis, veel infrastructuur, veel mensen op weinig oppervlakte. Over twintig jaar zal een groot deel van de wereld op hetzelfde punt staan. Het gaat er nu dus om dat Nederland op basis van wat we nu weten de volgende stap maken. Dit is een uniek vertrekpunt!!

Waarom maken we van Nederland niet een plek waar we op geheel eigen wijze invulling geven aan onze samenleving. Landen die vanuit een grote achterstand zijn gekomen (BRIC-landen) willen nu eerst alles hebben en meemaken wat wij de afgelopen 30 jaar hebben gehad en gedaan. Ik denk dat je dat ook niet kunt overslaan. Maar wij zijn daar al geweest. Laten we ons vooral niet willen vergelijken met deze landen, wij moeten door. Wij kunnen nu de stap maken naar de volgende beschaving: waarschijnlijk een beschaving waarbij het veel meer gaat over duurzaamheid, samen, prettig, veilig en balans.

Nedeland heeft alles in zich om zichzelf opnieuw uit te vinden. Of misschien missen we toch een dingetje: leiderschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten