dinsdag 10 augustus 2010

over kikkers en HNW

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een stukje schreef. Na een jaar lang ongeveer iedere dag een blogje te hebben geschreven, heb ik nu een aantal maanden helemaal niets geschreven. Het was een bewuste keuze. Wat zou er namelijk gebeuren, was mijn vraag. Ik ben tot de volgende conclusie gekomen.

Jullie kennen allemaal wel het verhaal van de kikker in een kom met water. Wanneer je het water langzaam verwarmt, zal de kikker daar helemaal niets van merken. Zelfs als het water gaat koken zal hij niet in paniek raken, maar uiteraard wel doodgaan. Kikkers passen zich gemakkelijk aan wanneer de watertemperatuur wordt aangepast. Ze denken dat het allemaal normaal is. Best gevaarlijk dus.

Zo gaat het denk ik ook een beetje met de manier waarop we nu met social media omgaan. Als je erin zit denk je dat dit de echte wereld is, dat je steeds meer moet doen en dat het allemaal erg belangrijk is. Als je echt kijkt naar hoeveel nieuwe informatie er wordt gecreerd, dan valt het trouwens erg tegen. Er wordt vooral heel druk bestaande informatie 'doorgezet'. Daar kan je een dagtaak van maken.

Er zijn een paar honderd man in Nederland druk met HNW-onderwerp. Een paar bedenken zo nu en dan iets nieuws en heel veel anderen pakken dit op en verspreiden het naar anderen. Het is intussen een hele community geworden.

Wanneer je in deze groep zit (de kom) dan denk je dat iedereen in Nederland hier mee bezig is. Mis! Wanneer je een paar maanden even uit de kom springt, zal je merken dat de wereld gewoon doordraait en dat er maar een paar signalen zijn dat organisaties nadenken over HNW. Hiermee geef ik geen waarde oordeel over HNW, alleen zeg ik dat we het niet groter of belangrijker moeten maken dan het werkelijk is.

Juist door even niet in de kom met kokend water te zitten heb ik een nieuw beeld gekregen over HNW. De komende tijd zal ik dit beeld met jullie delen, omdat het wel haaks staat op veel bekende meningen die nu te lezen zijn op internet. Maar goed, dat maakt het ook weer interessant nietwaar.

Ik kijk weer uit naar een 'nieuw seizoen' voor het schrijven van mijn blogjes. Korte stukjes waar ik mijn eigen kijk geef op de dingen die om mij heen gebeuren. Het heeft allemaal te maken met mijn passie: hoe combineer je het 'corporate brein' met bestaande processen in een organisatievorm voor deze tijd.

Tot later!

6 opmerkingen:

 1. Ik kijk er naar uit! Er is veel hype rond Het Nieuwe Werken en sociale media en het is zeker niet allemaal nieuw.

  Overigens schijnt er wel een deksel op de pan te moeten zitten voor de kikkers :-) http://www.uga.edu/srel/ecoviews/ecoview021118.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou graag mee brainstormen over HNW, met name hoe blijf ik scherp, hoe vorm ik een brug tussen HOW (het oude werken) en HNW en hoe verbind ik techniek en mens tot een produktief geheel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een tijdje afstand nemen is altijd goed. Ik denk wel dat er steeds meer elementen van HNW langzaam de oude wereld in gaan. Dus een veel meer geleidelijk proces in plaats van een totale turn around

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was al een beetje ongerust door die stilte. Maar ik kijk weer uit naar je inspirerende stukjes. Ook al zijn er velen die over HNW publiceren, de invalshoeken die ik hier lees, spreken me toch nog steeds het meeste aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Roland, als je er even een tijdje tussenuit gaat is het wel netjes dat aan je volgers/lezers te laten weten. Ik was bijna ongerust dat er iets met je aan de hand was, als jij niet meer communiceert, leef je dan nog? Natuurlijk wel maar vandaag zie ik gelukkig dat je weer in de lucht bent. Kijk uit naar je stukjes.

  BeantwoordenVerwijderen