dinsdag 23 juni 2009

blackberry vs windows mobile


De volgende grote automatiseringsgolf is ongetwijfeld dat alles mobiel gaat worden. Dus alles wat we op onze pc-netwerken hebben gaan we mobiliseren, PLUS alles wat een mobiel toestel daaraan heeft toe te voegen zoals camera en GPS. Steeds meer grote organisaties moeten een keuze maken voor hun mobiele platform. Zelf gebruiken we sinds 2002 Blackberry. Eerst de 'bakstenen', waar je altijd om werd uitgelachen. Maar het waren wel toptoestellen omdat ze supersterk waren en je er je mail op kon lezen.

Intussen zijn de Blackberry's veel handzamer geworden, maar vooral ook veel functioneler. Wij voegen daar zelf ook nog eens veel producten en diensten aan toe, waardoor klanten een prachtig extra communictaie- en collaborationplatform kunnen gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van teletekst, Microsoft OCS, data alerter (kan je zien hoeveel data je gebruikt), Blackout (zodat een verloren apparaat zich onder alle omstandigheden zelfstandig wist), CoMo (om informatie uit achterliggende systemen te gebruiken), noem maar op. Alle informatie hierover staat op de productensite van e-office.

Terwijl ik dit blogitem zit in te tikken vertelt Rutger Stekelenburg mij, die tegenover me zit, dat gebleken is dat bij een grote organisatie het beheer van een Blackberry 48 euro per user per maand kosten (inclusief alles) en dat het beheer van een windows mobile toestel aan het dubbelle gedacht moet worden. Niet door ons bedacht maar door de klant zelf! (gaat om duizenden gebruikers). Een andere grote organisatie heeft uitgerekend dat de businesscase al rond is wanneer de gebruikers (meer dan duizend) minimaal 6 minuten tijd per dag winnen.

Ik denk dat ik zelf minimaal een uur per dag win met mijn Blackberry. het mag duidelijk zijn dat ik mij een beetje zorgen maak over de stappen die Microsoft maakt op het gebied van mobile. Het blijft al lang stil en ik zie ook niet veel van dit soort apparaatjes gebruikt worden.
Twee weken geleden was ik in New York en heb tijdens mijn verblijf van drie dagen 3 Windows Mobile apparaatjes gezien. Verder alleen maar Blackberry's en iPhones. Die verdeling was ongeveer 50/50. Microsoft, wat is er aan de hand bij jullie?

2 opmerkingen:

  1. Ze doen er nu echt alles aan om het tij te keren hoor! ;-) http://www.pocketinfo.nl/nieuws/diversen/12703/microsoft-wil-niet-meer-betalen-voor-medewerkers-met-een-iphone.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou zeggen, de tijd van de maakbare wereld is voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen