donderdag 25 juni 2009

we leven weer in een dorp


Vandaag staat er alweer een artikel over het declaratiegedrag van onze regering. Dit uiteraard in navolging van wat er in Engeland allemaal naar boven is gekomen. Waarom zou het in ons land inderdaad beter zijn? Maar wat zegt dit nu allemaal. Volgens mij hebben we tot deze eeuw kunnen leven met een binnenwereld en een buitenwereld.

De buitenwereld was de maakbare wereld. De te manipuleren wereld, en de wereld die we onze mening konden opleggen. En zo gaan we het doen, je slikt het maar en anders niet. Daar hoort ook bij dat je dan ook precies dat communiceert waarvan je denkt dat de wereld daarop zit te wachten, of beter, wat jij vindt dat de wereld wel of niet mag weten. In deze wereld past PR en marketing natuurlijk perfect. De binnenwereld was de interne wereld waar liefst zo min mogelijk mensen vanaf mochten weten. Dat ging niemand iets aan. Sterker nog, die wereld staat vol van NDA's. Non Disclosure Agreements. Kan ik me wel voorstellen voor innovaties, maar voor de dagelijkse gang van zaken niet echt.

De huidige wereld accepteert steeds minder een binnen en een buitenwereld. De regering merkt dit nu ook weer. Alles komt boven, niets is meer geheim te houden. Je kan nog sterkere regelgeving bedenken om te voorkomen dat informatie naar buiten lekt. Je kan je mensen nog harder straffen als het wel gebeurd. Maar naarmate je daar krampachtiger over doet, zal de omgeving steeds sterker trekken aan de achtergehouden informatie en die wordt daardoor steeds waardevoller. En uiteindelijk is de prijs zo hoog dat iemand bereid is de informatie toch naar buiten te brengen.

De enige oplossing voor dit probleem is door je als mens en organisatie weer integer en authentiek op te stellen. Laat zien wie je bent en ga er vanuit dat uiteindelijk alles wat je doet naar boven zal komen, publiek bekend zal worden. We leven in een andere wereld, we leven in de 21ste eeuw. Eigenlijk leven we weer in een heel klein dorp. Iedereen weet alles van elkaar. Leuk he.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten