donderdag 25 juni 2009

de parapluie


Wanneer je ondernemers spreekt over banken of verzekeraars dan hebben ze het vaak over de uitdrukking "je krijgt een parapluie van ze als de zon schijnt, maar als het regent willen ze hem weer terug". En dat is ook vandaag weer waarheid gebleken. Vandaag hoorde ik op de radio dat de overheid voor 1.5 miljard euro garant wil staan voor de wanbetalers in het bedrijfsleven omdat de banken het niet doen. Terwijl bedrijven doorvoor zijn verzekerd!

Ondernemers hebben zich jarenlang verzekerd voor het geval dat ze een faktuur versturen en de klant niet wil of kan betalen. Een wanbetaler dus.

Voor het geval een klant niet in staat is zijn rekening te betalen, kan je je daartegen verzekeren. Zoals tegen alles in dit land, want we maken elkaar lekker bang voor al het onheil dat ons nog te wachten staat. Voor dit onheil betaal je als ondernemer flinke premies en daar hebben de banken al heel veel geld aan verdiend. Dure bankmannen en verzekeringsmannen hebben de wereld gemodeleerd en bedacht hoeveel de premie moest worden. Plus een leuke winstopslag natuurlijk.

Nu zit het even tegen. Er zijn wat meer bedrijven omvallen dan verwacht en wat zien je gebeuren: de banken en verzekeringsmaatschappijen geven massaal niet thuis. "Nee, in deze omstandigheden kunnen we natuurlijk niet uitbetalen, dit zijn uitzonderlijke situaties".

Banken en verzekeringsmaatschappijen hebben een bijzondere status in onze economie. Zonder deze instellingen kan de economie niet draaien. Maar door dit gedrag maken ze zichzelf compleet ongeloofwaardig en onbetrouwbaar. Het is niet voor niets dat ik steeds meer groepen ondernemers hoor praten over een eigen bank. Dat ze nooit meer iets met welke bank of verzeleringsmaatschappij te maken willen hebben.

Zo kan ik ook ondernemen. Als het moeilijk wordt trek je je gewoon terug, want dat mogen we omdat het in de kleine lettertjes staat. Bij hoeveel banken kan ik nou zaken doen, dat is toch geen eerlijke concurrentie. Als ondernemer kan je geen kant op. Ze hebben ondernemers helemaal in de tang.

Ik kan een ding zeggen, het zal misschien niet vandaag gebeuren en ook niet dit jaar. Maar als er een alternatief komt voor de huidige banken en verzekeringsmaatschappijen, dan stapt het gehele MKB direkt over op het alternatief. Premie vragen als het goed gaat, niet over de brug komen als het slecht gaat. Zijn ze nou helemaal gek geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten