maandag 22 juni 2009

cijfers zorgen voor bureaucratie


Als ondernemer heb ik toch vaak veel problemen met de overheid. Alle regelingen die je over je heen uitgestort krijgt, waar je aan moet voldoen. En dan ook vaak de manier waarop je wordt benaderd. De overheid vertelt je wat goed is en wat niet kan, zij bepalen de snelheid. Het gaat mij in iedergeval vreselijk irriteren en ik merk aan mijzelf dat ik moet oppassen om niet boos te worden.

Zou het niet zo moeten zijn dat de overheid faciliterend is aan de samenleving. We hebben samen afgesproken over hoe onze samenleving eruit ziet en de overheid moet daar de faciliteiten voor opzetten. De energie van de maatschappij zit niet in de overheid, maar juist in het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven zorgt voor de beweging, de vooruitgang, de omzet. De overheid moet dit alleen maar volgens afspraken faciliteren. Dat betekent dus niet dat je bureacratie wilt zien, dat je service, flexibiliteit, snelheid en creativiteit mag verwachten. Alles wat de overheid niet doet. Dit is kan toch niet waar zijn.

Maar het gedrag van de overheid is dichter bij dan je denkt. Kijk eens naar je eigen afdeling administratie. In hoeverre bepaalt je eigen administratie hoe er wordt gewerkt in je eigen bedrijf. Hoeveel formuliertjes en spreadsheets zijn er bedacht. Hoeveel procedures. Hoe flexibel is je administratie als je het anders wilt. Hoe staat het met het faciliterend vermogen van je afdeling administratie. Voelen ze zich ook als een faciliterend orgaan? Of denken ze dat ze eigenlijk wel bepalen wat er wel en niet gebeurt binnen het bedrijf. Zijn ze dus erg machtig binnen je bedrijf.

Het gaat hier om de macht van de cijfers, de macht van een spreadsheet. Cijfers zijn duidelijk en helder. Maar cijfers zijn maar een klein deel van de waarheid. Het gaat vaak om relaties, gevoel, energie, focus, etc...alleen zijn die zaken niet of moeilijk in cijfers uit te drukken. Dus omdat dat niet kan, bestaat het ook niet voor de controlerende manager. En daarmee geef je macht aan de afdeling administratie: de toeleverancier van de cijfers. En zo werkt het ook bij de overheid. Zij hebben de cijfers en de wetgever aan hun zijde. Blijkbaar geeft dat het recht om arrogant te zijn, bureaucratisch en het spel te bepalen.

Veel bedrijven zullen in de komende jaren hun administratie volledig uitbesteden aan computersystemen, of externe bureau's. Eigenlijk moeten we dat ook doen met het grootste deel van de overheid. Laten we snel beginnen, ik kan niet wachten.

2 opmerkingen:

  1. Roland,

    Ook de overheid heeft gezien dat alle informatie die ze hebben, iets moois kan opleveren. Maar we weten ook dat innovatie niet de sterkste kant is van de overheid. Daarom gebruiken ze de kracht van mensen om hen te helpen. Zie het initiatief www.datzouhandigzijn.nl Welke overheidsgegevens zouden vrij beschikbaar moeten zijn? En met informatiemashups kun je dan heel veel bereiken.

    En daar komt nog een voordeel bij. Bij veel bedrijven mag je de interne administratie niet kennen. Maar de overheid is van ons en moet transparant zijn. De Wet Openbaarheid Bestuur geeft ons burgers heel veel inzicht. De overheid is echt transparant, maar de cijfers moet je wel kunnen gebruiken, en begrijpen natuurlijk. Het CBS heeft een schat aan informatie. Vrij beschikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ben benieuwd of alle declaraties van onze ministers ook vrij beschikbaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen