maandag 22 juni 2009

madonna


Nou ben ik niet een hele grote fan van Madonna, maar ik heb wel veel respect voor haar. We hebben ongeveer dezelfde leeftijd, niet genoeg misschien om daarvoor respect op te bouwen, maar ze doet namelijk iets heel bijzonders waar ik wel respect voor heb.

Zij is in staat gebleken om zichzelf om de paar jaar opnieuw uit te vinden. Van poppy, naar sexy, naar classy. Ze durft, om de paar jaar, van genres te wisselen. Dat is natuurlijk best gewaagd, omdat je vooraf niet weet of je huidige publiek hierin zal meegaan. Maar ze doet het gewoon.

Eigenlijk moeten we allemaal een voorbeeld nemen aan Madonna. We moeten onszelf opnieuw durven uitvinden. Het zou zomaar kunnen zijn dat we ons vasthouden aan oude ideeen, aan oude beelden, aan een oud publiek. Op basis van die informatie, en je eigen karakter natuurlijk, ben je iemand geworden. Maar past die persoon nog wel in deze snel veranderende wereld? Ik denk dat het goed is om zo nu en dan even afstand te nemen en jezelf kritisch onder de loep te nemen. Er zijn ongetwijfeld een paar aannames (dogma's) die je dagelijks gebruikt, die nu niet meer valide zijn. Echt. Wat een volgende lastige stap is, is dat je met je ego te maken krijgt. Daarover later meer in een ander blogitem.

Door jezelf opnieuw uit te vinden, vind je ook je bedrijf weer opnieuw uit. Je ziet weer nieuwe kansen, oude problemen vallen weg. Probeer het eens, gewoon wanneer je in de auto opweg naar huis rijdt. Stel je de vraag: "welke problemen kan ik ineens oplossen, wanneer ik een paar dogma's loslaat". Veel plezier, en dank aan Madonna.

1 opmerking:

 1. Bedrijven kunnen inderdaad een heleboel van Madonna leren. Madonna vindt zichzelf opnieuw uit, maar ze bezit nóg een sterke kracht.

  In de modewereld wordt een keer, maar vaak twee keer per jaar een totaal nieuwe collectie bedacht. De meest ultieme vorm van snelle innovatie. Het Spaanse merk Zara heeft zelfs een doorlooptijd van twee weken voor elke volgende collectie!

  De mode-industrie bereikt dat door twee directeuren aan het hoofd te hebben: een zakelijke en een creatieve directeur. De creatieveling bedenkt en de zakelijk ingestelde brengt het snel en efficient naar de markt. En bemoeit zich natuurlijk niet met de creaties.
  Goede bedrijven hebben ook een tweehoofdige leiding. Apple bijvoorbeeld: Steve Jobbs als het creatieve brein en Tom Cook als de zakenmanager.

  Terug naar Madonna. Zij combineert die twee functies in één persoon. Niet alleen is ze zeer creatief en innovatief, ze heeft ook een feilloos zakengevoel. Een zeldzaamheid bij artiesten, want veel musici sterven berooid omdat ze het zakelijke deel noodgedwongen hebben uitbesteed!

  BeantwoordenVerwijderen