maandag 22 juni 2009

thuiskopieheffing


In dit artikel op NU.NL staat beschreven dat een groep van 3500 muzikanten zich hard maakt voor een thuiskopieheffing op MP3-spelers en DVD-harddiskrecorders. Idee is dat ze nu zo'n 25 miljoen euro per jaar mislopen. Komt neer op zo'n dikke 7000 euro per muzikant per jaar. Best wel geld denk ik dan. Maar is dit wel de juiste manier? Ik denk dat het aardig in de buurt komt, maar het is niet de oplossing. In iedergeval vind ik, het alternatief, organisaties als Buma/stemra zeker niet meer van deze tijd.

Op hun website geven ze aan waar ze voor staan:

"Er zijn mensen die muziek maken terwijl je nooit een geluid van ze zult horen: muziekauteurs. Zij zijn degenen die aan de wieg staan van het succes van de artiesten die hun werk uitvoeren. De muziek waarvan wij genieten is hun geestelijk eigendom. Net als anderen hebben zij recht op een vergoeding wanneer hun werk wordt gespeeld, gezongen of vastgelegd. Buma/Stemra zorgt daarvoor."

Ik denk dat we nu in een tijd leven dat er geen behoefte meer is aan een centraal gestuurde organisatie als Buma/stemra die voor artiesten zorgt. Zo'n organisatie kost geld, veel geld en krijgt te veel macht. En dat geld, wat zo'n organisatie toch kost, gaat niet naar de artiest! Buma/stemra heeft de macht in handen om geld te innen van de consument en het bedrijfsleven. Die kracht had de artiest niet, maar binnenkort wel.

We leven in een wereld van 'webservices'. Diensten die je kunt aanroepen en dan krijg je uit het 'web' antwoord. Alles is steeds meer met elkaar verbonden. MP3-spelers zitten in iphones en andere mobile apparaten en daarnaast zijn er steeds meer 'devices' die een koppeling hebben met internet. Dat geldt ook voor DVD-harddiskspelers. Dus wat zal de ontwikkeling worden?

Ik denk dat je over 5 jaar zoveel mag downloaden als je wilt, maar op het moment dat je het gaat afspelen er heel even contact wordt gezocht met een 'webservice', waar je automatisch een paar centen naar overmaakt. Die paar centen gaan direkt richting de muzikant. Alleen nog maar een server nodig, geen dure organisatie en je betaalt alleen wanneer je gebruikt. Dat is wat mensen begrijpen en wat ze willen. Het zou me niets verbazen als Apple of Google dit gaan oppakken.

Op voorhand een heffing betalen, zoals het idee van de "thuiskopieheffing", op een apparaat waarvan je nog maar moet zien of je hem wel gebruikt (hoeveel ongebruikte apparaten heeft u wel niet in huis) is niet iets van deze tijd. Een dure Buma/stemra-organisatie is ook niet meer van deze tijd. Gewoon betalen voor gebruik. Helaas komt deze ontwikkeling iets te laat voor deze mevrouw uit Washington, die een boete krijgt van 1.4 miljoen euro voor het downloaden van muziek. En misschien luistert ze er niet eens naar!?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten