dinsdag 23 juni 2009

de kracht van de massa


In de 19de eeuw hadden we koningen die de baas waren over ons land. In de 20ste eeuw kreeg het volk de macht via een gekozen regering. Ik denk dat de 21ste eeuw de mensen op straat de macht naar zich toe gaan trekken. Kijk maar eens wat er gebeurt op Twitter. Iedereen die tegen de gebeurtenissen is die zich afspelen in Iran, kleurt zijn twitteromgeving groen! Het gaat nu al om tienduizenden mensen die hieraan meedoen.

Als je hier even over nadenkt, kan je je ook voorstellen dat mensen op dezelfde manier, massaal afstand kunnen, nemen van een merk, of een produkt. Zo van "laten we nou de komende maand eens geen benzine tanken bij Shell, of geen spullen van Unilever kopen, of geen legbatterij-kippen". Daar kan je als bedrijf toch last van krijgen. Ook dit geeft weer aan dat bedrijven niet meer ten koste van anderen zich kunnen verrijken, maar alleen door voor hun omgeving 'te zorgen', kunnen groeien. Doe je dat niet, dan wordt je afgestraft!

Nu lopen mensen nog met gekleurde armbandjes rond, maar straks heb je in je blog een profiel staan waar je voor en waar je tegen bent. Daarmee wordt het gedrag van anderen weer beinvloed waardoor je voor organisaties onverwachte bewegingen krijgt in de markt. De mensen op straat gaan zich organiseren!

Het grote nadeel van deze groepsbewegingen is dat je altijd een beetje in het midden blijft hangen. Dat er geen visie zal ontstaan omdat dat niet mogelijk is wanneer je met 1 miljoen mensen iets voor elkaar wilt krijgen. Met 100 is het al moeilijk kan ik je vertellen. Daarom denk ik dat er altijd behoefte zal blijven aan mensen die richting geven. En daar kunnen mensen het vervolgens mee eens zijn of niet natuurlijk en zich wel of niet aansluiten.

In iedergeval zie ik wel de macht verschuiven van koningschap, naar de regering naar de mensen op straat. Blijkbaar is dat een natuurlijk proces en past bij deze tijd.
Dan komt natuurlijk de volgende vraag direkt naar boven: wat gaan Lex en Maxima straks dan doen:-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten