zondag 14 juni 2009

Gevangen in je eigen wereld


De laatste maanden geef ik vaak presentaties over ons boek "de kracht van mensen". Het meest leuke onderdeel van het geven van presentaties is het vragenrondje. Wat mij daarin opvalt is dat het moeilijk uit te leggen is dat iedereen zijn eigen wereld heeft opgebouwd in zijn hoofd en dat je daarmee denkt de wereld te begrijpen en problemen mee kunt oplossen.
Maar misschien is het wel zo dat je eigen denkraam niet helemaal compleet is. Dat er meer is dan het model van de wereld in je hoofd. Dat als je de zaken vanuit een nieuw perspectief bekijkt je ze zo kunt oplossen. En daar ben ik dus van overtuigd. Ik heb het in mijn presentaties over 'balken' en 'wolken'. de 'balk' staat voor de 20ste eeuw en de 'wolk' voor de 21ste eeuw. Het zijn niet alleen verschillende eeuwen maar ook verschillende denkwerelden.
Het wordt tijd dat we even afstand nemen van wat we denken dat waar is. (20ste eeuw denken) De wereld is veel complexer en mooier dan we nu denken. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Maar om die stap te nemen moet je even je ego en je hang naar zekerheid opzij zetten om deze stap te maken.

3 opmerkingen:

 1. Hi Roland,

  In 2006 heb ik twee artikeltjes geschreven in het Nederlands Tijdschrif voor Coaching. Als je het leuk vindt stuur ik je ze graag eens op. Gaat precies in op wat je beschrijft.

  Hoor wel,
  Arthur Kruisman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Arthur,
  Ik wil de artikeltjes graag lezen! Alvast bedankt.
  Roland

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alles wat wordt gedacht vanuit het perspectief denken is niks meer dan een gedachte die de werkelijkheid voor jou op dat moment heeft geredeneerd.
  Zekerheid is juist de essentie van het denken, Hetgeen is niet om zekerheid los te laten, maar om de twijfel los te laten. zodat de zekerheid van het denken naar boven kan komen. De gedachte zal dan vanuit het gevoel worden beredeneerd en dan zal je zekerheid voelen, zoals je je eigen realiteit hebt geschapen.

  vr groet
  een vriend

  BeantwoordenVerwijderen