zondag 14 juni 2009

oorsprong van alle ellende: de beurs


Inmiddels is het wel duidelijk dat de '20ste eeuw manier van denken' failliet is. In het kort kan je deze manier van denken omschrijven als: de wereld is maakbaar, mechanisch en winst ten koste van anderen. Natuurlijk heeft het ons ook veel goeds gebracht, veel kennis, en in grote delen van de wereld vrede en rust. Maar tegelijkertijd zijn er ook grote verschillen ontstaan, waardoor we nu te maken hebben met grote spanningsverschillen. Die spanningen zullen de komende tientallen jaren uitgevlakt moeten worden om als geheel (wereld) weer verder te groeien.

Het is mijn overtuiging dat 'de beurs' een katalyserende werking heeft gehad in het afsterfproces van het oude denken. De beurs heeft ervoor gezorgd dat we alleen maar gericht waren op meer en meer winst. (bijna) iedereen was hiermee direkt of indirekt bezig. Zelfs provincies en gemeenten plaatsten hun deposito's op plekken waar hoge rendementen te halen waren. De beurs is een groot toneelspel van analisten, journalisten, directies, pensioenfondsen en natuurlijk particuliere beleggers. We maken elkaar allemaal gek en slepen daar de hele wereld in mee.

De groep spelers rondom de beurs doet mij denken aan jonge managers die voor het eerst een managementoverzicht zien en op basis daarvan direkt in de stress raken en gaan mailen en handelen. De testosteron jaagt door hun jonge lijven en ze hebben geen idee waar ze mee bezig zijn maar maken lawaai voor 10 en drukken op veel knoppen zonder te begrijpen wat de gevolgen zijn. Dit onvolwassen gedrag en vooral de gevolgen hiervan wordt weer verslagen door journalisten die daar weer artikelen over schrijven die weer olie op het vuur zijn voor de jonge managers. Je begrijpt wat ik bedoel..

Ik denk dat we toe moeten naar een nieuwe index: de Dutch Society Index. De DSI is overkoepelend, verbindend en geeft aan of we als geheel de goede kant opgaan. Maar daarvoor moet je wel eerst een kant kiezen, een richting hebben. En die heb ik nog steeds niet mogen ontdekken in Den Haag. Maar dat er een DSI en een ESI (european society index) gaat komen weet ik zeker...kan nog een jaartje duren ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten