vrijdag 12 juni 2009


In 1991 zijn Rutger Stekelenburg en ik gestart met ons bedrijf e-office. De hoofdvraag die wij ons toen hebben gesteld is: "hoe kunnen we nou maximaal gebruik maken van elkaars hersenen binnen een organisatie". in 2009 blijkt dat deze vraag eigenlijk over "het nieuwe werken" gaat. Wij noemen dat 'Work21". Bijna 20 jaar zijn we opzoek naar organisatievormen, technologieen, cultuurvormen, besturingsvormen, leiderschapsvormen, taalgebruik, etc, om antwoord te kunnen geven op deze vraag. De ontwikkelingen die wij hebben meegemaakt vanaf 1991 tot 2009 staan beschreven in ons boek "De kracht van mensen". . Uiteindelijk draait het in onze ogen allemaal om de onvoorstelbare kracht van mensen.

Organisaties zullen steeds meer onderscheidend vermogen moeten halen uit de intelligentie van hun eigen mensen. Standaard vragen uit de markt worden als het goed is door de standaardprocessen opgevolgd. Dat is prima, maar waarschijnlijk niet voldoende om blijvend antwoord te geven op vragen uit een steeds complexer wordende markt.
Om antwoord te geven op vragen die niet door het standaardproces kunnen worden ingevuld zul je de kracht van je medewerkers moeten inzetten. Uit ervaring weten wij dat dat zeker mogelijk is, maar dat je daar wel een andere organisatievorm voor nodig hebt dan de Tayloriaanse/Industriele vorm zoals we bij veel organisaties zien.

De reden dat ik deze blog niet vanuit e-office schrijf, waar ik de bestuurder van ben, is omdat het onderwerp 'de kracht van mensen' (ofwel het nieuwe werken), veel verder gaat dan humansoftware alleen. (e-office benoemt haar dienstverlening HumanSoftware (oplossingen rondom collaboration, unified communication, social software en mobile).
Wel zal ik regelmatig verwijzen naar ervaringen binnen e-office omdat we daar onze ervaringen hebben opgedaan met andere manieren van organiseren. e-office bestaat uit circa 100 medewerkers.

Ik hoop dat zich rondom deze blog een groep mensen gaat verzamelen die wil bouwen aan een nieuwe wereld en dus ook nieuwe organisatievormen. Een wereld waar we het goede uit de 20ste eeuw in kunnen meenemen en de nieuwe ontwikkelingen van de 21ste eeuw in kunnen voegen.
Mijn verwachting is dat we dan kunnen toegroeien naar een wereld waarin mensen en organisaties meer verbonden zijn, meer begrip voor elkaar hebben, en we beseffen dat we in de wereld van nu alleen kunnen groeien door te zorgen voor onze directe omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten